PERSARTIKEL

0
40

Duynewake is een tweejaarlijks kleinschalig evenement dat dit jaar doorgaat op zaterdag 6 juli 2024 in en rond de Visserskapel in Bredene-Duinen, gelegen op de hoek van de Klemskerkestraat en de Kapelstraat. Met de vissersmis, de wake aan de vloedlijn en het ontmoetingsmoment achteraf willen we een breed publiek bereiken, jong en oud, inwoners en toeristen, gelovigen en andersdenkenden. Dit evenement is gratis toegankelijk.

Als thema voor deze editie kozen we voor ‘een kostbare parel’ dat we ontleenden aan een parabel. Het verwijst naar de zoektocht naar wat kostbaar is in ons leven, wat ons leven richting en houvast kan bieden, iets wat ons leven zin en betekenis geeft. Wie is niet op zoek naar die ene parel die het leven glans kan geven? En wie alles inzet om te ontdekken wat het leven kostbaar en waardevol maakt, die mens wordt zelf een parel, een parel in Gods hand. Ook mensen in onze omgeving kunnen zo’n parel zijn, mensen die in de stilte werken, luisteren, bidden, helpen,… Daarom kan de wereld zijn glans behouden, dankzij het vele goede dat leeft in mensen. Dit thema kan ons inspireren om bewust te leven, onze prioriteiten te stellen en te streven naar een dieper geluk. Of je nu religieus bent of niet, deze boodschap is universeel en tijdloos.

Nieuw dit jaar is dat alles doorgaat in het groene decor van de Visserskapel en niet langer in de Klemskerkestraat. Traditiegetrouw starten we om 18.00 uur met een viering waarin we de vissers, matrozen en zeelieden uit Bredene, die het leven lieten op zee bij hun harde werk, herdenken. Hun foto of overlijdensbericht neemt een belangrijke plaats in tijdens dit evenement.

Na de viering trekken we in processie, met Maria in ons midden, naar het strand en wordt aan de vloedlijn een sfeervolle wake gehouden. Doris Klausing vertelt er een waargebeurd verhaal over het harde leven op zee afgewisseld met een lied. Met bloemen brengen we hulde aan wie op zee gebleven is en vragen we de zegen over de zee, over allen die werken op en leven van de zee.

Nadien is het gezellig vertoeven in het sfeervolle decor van de Visserskapel. We maken ontmoeting mogelijk en stillen onze honger met het vele lekkers uit de zee. Ondertussen genieten we van het optreden van Meermens, het muzikale alter ego van Bram Verstappen. Met zijn Nederlandstalige liedjes probeert hij te amuseren, te troosten, gelukkig te maken, gedachten te verzetten, maar vooral een antwoord te bieden op de vragen van elke dag. Muziek die ontspant, beweegt en je meeneemt op een bestemmingsloze reis richting morgen.

Duynewake 2024 is een organisatie van de Pastorale Eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren met steun van de gemeente Bredene.

Programma

18.00 u.           Vissersmis aan de Visserskapel
19.00 u.           Processie
naar de vloedlijn, sfeervolle wake met een verhaal rond het harde leven op

                        zee, door Doris Klausing¸ met muzikale omlijsting

                        Zeezegening en bloemenhulde voor zij die het leven lieten op zee

20.30 u.           Ontmoeting in het sfeervolle, groene decor van de Visserskapelmet een hapje en

                        een drankje en een optreden van ‘Meermens’, intieme levenslessen in een

                        akoestisch jasje

Meer over het programma:

De plechtige vissersmis om 18.00 uur wordt opgeluisterd door het jachthoornensemble Confrérie de Toulouse-Lautrec, een vriendengroep die voortspruit uit de jeugdharmonie van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende. Met hun jachthoorn of klaroen luisteren zij regelmatig vieringen en (officiële) plechtigheden op.

Tijdens de sfeervolle wake aan de vloedlijn luisteren we naar een waargebeurd verhaal over het harde leven op zee, gebracht door Doris Klausing, auteur en vertelster over de Oostendse visserij. Zij draagt de visserscultuur een warm hart toe en zet zich tevens in voor het behoud van het maritiem erfgoed. Haar man Guido Vanhoecke zorgt samen met een gitarist voor de muzikale omlijsting.

Tijdens het ontmoetingsmoment achteraf in het groene decor van de Visserskapel genieten we van de fijnzinnige liedjes van Meermens, het creatieve alter ego van Bram Verstappen. In het dagelijks leven staat Bram voor de klas, zijn roeping. Maar Meermens is eerst en vooral een muzikant, een liedjesschrijver, een verhalenverteller…, zijn passie. Onder deze naam brengt hij cabaret, comedy, maar vooral ‘intieme levenslessen in een akoestisch jasje’. Met zijn Nederlandstalige liedjes over de ‘dingen des levens’ probeert hij te amuseren, te troosten, gelukkig te maken, gedachten te verzetten. Muziek die ontspant, beweegt, mensen meeneemt op een bestemmingsloze reis richting morgen.

Meermens deed onder andere reeds het voorprogramma van Metejoor, deelde het podium met Wannes Cappelle, Ertebrekers, Buurman, Willem en Augustijn Vermandere… en vele anderen. Hij nam deel aan de Nekka-wedstrijd en The Voice Van Vlaanderen, stond op Labadoux, het Kleinkunstfestival op ’t Hazegras en de Paulusfeesten in Oostende en speelde in 2023 op The Night Of The Proms Summer Edition.

In 2019 bracht hij zijn eerste CD uit: ‘Zever, Zalving en een Zeemanslied’. In 2021 waagde hij zich voor het eerst ook literair op glad ijs en bracht hij zijn eerste boek ‘Open brieven aan…’ uit. Eerder bracht hij ‘Slimmerick – volume I -‘ uit, een dichtbundel met 100 limericks. Wie De Druivelaar dit jaar in huis heeft, zal ook hier maandelijks enkele van zijn schrijfsels terugvinden.
Kom, luister, geniet en word met elke minuut een beetje meer mens.

Meer info rond de Duynewake via www.duynewake.be

Johan Vervaeke

coördinator

0499 43 43 64 of pegalilea@bredenevuurtoren.be