4.1 C
Bredene
maandag, 06 december 2021

Volg ons ook op

Home Nieuws Seaweedchef roert 25 jaar in de potten bij Le Homard et la...

Artikel

Seaweedchef roert 25 jaar in de potten bij Le Homard et la Moule

Donald Deschagt opende in 1996 het vernieuwde Mosselhuis, die later Le homard et la moule werd, in de Duinenstraat. “Geen speciaal menu, maar ik dronk een zeewiertripel voor de 25ste verjaardag van het restaurant”, klinkt het. Donald nam het restaurant over van zijn ouders, die het 30 jaar uitbaatten.

Het verhaal van chef Donald Deschagt bij Le Homard et la Moule start 25 jaar geleden. Voor Donald de zaak overnam waren het zijn ouders die de zaak 30 jaar lang uitbaatten als het alom bekende Mosselhuis. “Toen ik mijn jaren in de hotelschool in Oostende had afgewerkt in de jaren ’80, volgde ik nog wat management”, vertelt Donald. “Daarnaast volgde ik enkele stages, waaronder enkele in sterrenzaken. Ooit werkte ik zelfs als kok voor voetbalclub AA Gent en ook voor hotelketen Sofitel en Novotel werkte ik negen jaar. De keuze om voor de horeca te kiezen lag voor de hand. Ik ben erin geboren. Mijn ouders baatten naast het Mosselhuis een restaurant op de Oostendse zeedijk en de cafetaria van het zwembad van Bredene uit. Ik heb dus nooit anders geweten.”

Toen Donalds vader in 1994 op amper 56-jarige leeftijd overleed, runde Donald, samen met zijn moeder, het Mosselhuis. Twee jaar na het overlijden van zijn vader nam hij het restaurant uiteindelijk over. “Het huis naast het restaurant, waar een bloemenwinkel gevestigd was, was ook van ons”, vervolgt Donald. “Ik wou het restaurant overnemen onder een voorwaarde: ik wou uitbreiden. Tijdens de zomermaanden deden mijn ouders tussen de 300 en de 400 couverts per dag. In 1996 was de opening van het nieuwe Mosselhuis met 17 verschillende soorten mosselen, van de natuur tot de mosselen met room en curry, Ricard en venkel, Hoegaarden en citroen, enzovoort. Een zaak uitbaten met enkel mosselen is nu niet meer haalbaar het hele jaar door.”

Deschagt gooide vijftien jaar geleden het roer om en maakte van het Mosselhuis ‘Le Homard et la Moule’. De Bredense kok is ondertussen Chevalier in de Club Gastronomique Prosper Montagné en Compagnon de la Toque Blanche in de Orde van de 33 meesterkoks in België. Daarnaast wordt hij ook vermeld in de Gault & Millau. Met de zee op amper 100 meter van het restaurant staat Donald Deschagt ook bekend als de Seaweedchef. 14 jaar geleden werd de man pionier in Vlaanderen in het koken met algen en wieren. Elke week gaat hij eigenhandig wier knippen op de golfbrekers. “Zeewier heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen”, legt Donald uit. “De laatste jaren is de vraag naar producten waarin zeewier wordt gebruikt gestegen. Mensen zijn alsmaar bezig met gezonde voeding en laat zeewier nu net heel gezond zijn. Zeewier heeft een zilte smaak en vervangt het zout in verschillende producten. Naast een zoutvervanger kan het ook gebruikt worden als bindmiddel en als smaakversterker. De media hebben daarin een belangrijke rol gespeeld door aandacht te besteden aan de producten met zeewier. Daardoor zijn mensen het beginnen proberen en met succes, zo blijkt. En de interesse blijft ook groeien.”

Die 25ste verjaardag had Donald wel even anders voorgesteld. “We zouden een speciaal menu gedaan hebben ter ere van onze 25ste verjaardag, maar in plaats daarvan heb ik thuis met mijn vrouw, die al 21 jaar aan mijn zijde staat, een zeewiertripel gedronken”, lacht de Bredense chef-kok tot slot.

Foto en tekst: Jeffrey Roos

Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

Bella-May Fashion

Zaterdag 3 december werd een nieuwe kledingzaak geopend in de Duinenstraat 318 te Bredene: Bella-May FashonAischa Vandierendounck heet  iedereen welkom in haar...

Overlijdens

De redactie verneemt het overlijden van tien inwoners van onze gemeente Bredene de afgelopen maand. Langs deze weg biedt Nieuwsbredene.be de blijken...

Dupont wint het BK Strandrace

Timothy Dupont werd voor de tweede keer Belgisch Kampioen Strandrace. De wedstrijd vond in Bredene plaats. In een hectische spurt won Dupont...

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
67VolgersVolg