Populair Bredens figuurtje ‘prikkeBreintje’ op korte tijd immens populair op sociale media: “Er komt binnenkort een ‘meet and greet’ op vraag van de fans”

0
119
prikkeBreintje
prikkeBreintje trekt met zijn geestelijke vader langs verschillende bekende en minder bekende plekken in Bredene.

“Ik kriebeltje prikkeBreintje op een dag op de kant van mijn notitieboekje.” Het ondertussen bekende en populaire figuurtje ontstond tijdens een van de saaie vergaderingen tijdens de loopbaan van ex-politiecommissaris Guido De Greef (66).

prikkeBreintje – met kleine letter p en grote letter B – is een klein wit mannetje. Sinds enkele maanden duikt het geregeld op op sociale media. In geen tijd werd het immens populair op Facebook. De geestelijke vader van prikkeBreintje is Guido De Greef, oud-politiecommissaris. “Tijdens mijn actieve loopbaan was ik aanwezig op heel wat vergaderingen”, vertelt Guido. “Ik kriebelde prikkeBreintje op een dag op de kant van mijn notitieboekje. Toen had het echter nog geen naam.”

Guido stak op 30 juni 2019 zijn wapen voor het laatst in de holster. Sindsdien geniet hij van zijn pensioen. Als kunstliefhebber is Guido zelf ook al een tijdje bezig met kunst. “Ik beweeg me ondertussen al even in de wereld van de kunst”, vervolgt Guido. “Het op mijn notaboekje gekrabbelde mannetje komt geregeld voor in een van mijn kunstcreaties. Met mijn kunst wil ik immers ook mensen vermaken en dat gebeurt dan op een speelse manier.”

Guido wou in minder leuke tijden iets leuks doen en bracht zijn creatie tot leven, maar eerst moest hij nog een naam vinden. “De naam moest sowieso gerelateerd zijn aan Bredene”, legt Guido uit. “Daarin heeft ‘Meester Prikkebeen’ van Boudewijn De Groot mij een beetje geholpen. Dat leidde me uiteindelijk naar prikkeBreintje. De naam begint opzettelijk met een kleine letter, middenin komt dan de hoofdletter B als begin van Breintje. En Breintje is dan weer de verwijzing naar Bredene.”

Sinds kort duikt prikkeBreintje op verschillende plaatsen in Bredene op. De foto’s op sociale media dienen als bewijs. “Ik wou iets leuks doen, zeker in deze bizarre tijden. Ik wou het mannetje wat leven inblazen. Daarom sneed ik de figuur uit hout en vatte het plan op om met hem op stap te gaan door Bredene en hem te plaatsen op bekende en minder bekende plekjes in onze gemeente, in gewone en minder gewone situaties. Ik wou vooral een band scheppen tussen kunst en natuur”, aldus Guido.

De verschijning van prikkeBreintje op sociale media kon in geen tijd op heel wat reacties rekenen. “Mensen stellen zelfs voor om hem als mascotte of toeristisch ambassadeur van Bredene te lanceren”, lacht Guido. “Leuke voorstellen dat wel, maar prikkeBreintje moet met zijn beide voeten op de grond blijven. Ik krijg heel wat vragen binnen van Bredenaars. Of ze hem ergens kunnen zien, of ze met hem op de foto kunnen en mensen willen hem zelfs kopen. Voor alle duidelijkheid: prikkeBreintje blijft bij mij. Voorlopig blijft prikkeBreintje alleen in Bredene, maar de globetrotter die hij is, wie weet wat hij doet na corona. Zeker is dat hij binnenkort opduikt in cartoons en uiteraard ook in mijn kunstwerken waar ik eind dit jaar een tentoonstelling mee plan. Daarnaast staat er ook nog een fotozoektocht met prikkeBreintje op het programma en er komt – op vraag van zijn fans – een ‘meet and greet’”, besluit Guido.