De Rucanor TriStar, het legendarische zeilschip dat in 1985-1986 met schipper Staf Versluys deelnam aan de bekende zeilrace Whitbread Round the World Race, wordt door eigenaar en Bredenaar Dirk Gunst geschonken aan de gemeente Bredene. De schenking werd op 25 maart jl. door de gemeenteraad aanvaard.
Aan deze schenking zijn een aantal voorwaarden gekoppeld, waaronder het doorlopend tentoonstellen van het zeilschip. “Over de locatie is nog niets beslist. We bekijken waar we het schip in onze gemeente een mooie plaats kunnen geven. Maar het komt niet meer in het water te liggen, waardoor we de onderhoudskosten kunnen beperken. Dat het iconische zeilschip naar Bredene komt, toont de unieke verbondenheid met Staf Versluys en onze gemeente. Het is de bedoeling dat we aan dit historische verhaal ook een educatief luik koppelen”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe
“De prestaties van schipper Staf Versluys zijn internationaal bekend, als timmerman, scheepsbouwer en zeiler. Toen we in 2004 de eerste steen legden van ons nieuw, cultureel centrum kreeg het de naam van onze Bredenaar van de eeuw. Een terechte bekroning voor een minzame man die in 1995 veel te vroeg overleed”, zegt schepen Erwin Feys. In de inkomhal van het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys hangt trouwens een grote foto waarop Staf Versluys met zijn bemanning te zien is op de Rucanor TriStar. Staf Versluys won met de Rucanor TriStar de zeilwedstrijd Whitbread Round the World Race in 1985-1986 in de handicap klasse D en werd vijfde in het algemeen klassement. Hij kreeg er zelfs de “Joshua”-prijs voor “The Most Outstanding Seamanship”.
Van Rucanor TriStar naar Tomidi
De Rucanor Tristar-Tomidi is de eerste hoogzee kieljacht dat België op een hoog niveau vertegenwoordigde in een internationale wedstrijd zoals de Whitbread Round the World Race in 1985-86, met Staf Versluys als schipper. Het schip heeft een zekere icoonwaarde als wedstrijdboot, maar ook als promotor van de zeilsport in Vlaanderen en is ook in 2009 beschermd als onroerend erfgoed. Het schip wordt geroemd omwille van de hoogstaande wedstrijdprestaties. Het is ontworpen door de befaamde Franse ontwerper Ribadeau-Dumas, gebouwd door de Nederlandse werf Frans Maes, in samenwerking met toenmalig wedstrijdzeiler Staf Versluys. Het had een vooruitstrevende architectuur en werd gebouwd in moderne composietmaterialen.
Eind 1990 werd het zeilschip overgenomen door Bredenaar Dirk Gunst en het schip kreeg de naam Tomidi. Toen uiteindelijk bleek dat grote zeilraces zonder structurele sponsoring onbetaalbaar bleken, legde Tomidi zich vooral toe op Sail Training met succesvolle deelnames aan verschillende Tall Ships Races. Het schip werd jaar na jaar aangepast aan de nieuwste wedstrijd- en veiligheidsnormen, en het interieur en de motor werden in 2008 volledig vernieuwd, naar de plannen van de originele Rucanor TriStar. In september 2009 volgde de definitieve erkenning van Tomidi als Vlaams Varend Erfgoed.