Lokaal schrijftalent aan het woord in de bib

0
24
Bredene Inspireert

Op zaterdag 1 oktober verwelkomt bibliotheek De Leestuin van 14 uur tot 17u30 verschillende auteurs. Ze brengen elk een korte vertelling, een stukje poëzie, een kennismaking, een stukje uit hun boek.


“De verschillende auteurs hebben allemaal een band met Bredene. Onze gemeente is voor hen soms zelfs een inspiratiebron. Met ‘Bredene Inspireert’ geven we de bezoekers de kans om hun verhalen wat dieper te beleven”, zegt bibliotheekschepen Kristof Vermeire. Laurentius Vanacker is verteller en muzikant. Hij viert zijn 80ste verjaardag met ‘Het radioverhaal van de week’, een verzameling van de verhalen tijdens zijn radiouurtje bij Radio Galaxy. Uit het leven gegrepen, aangevuld met een flinke dosis fictie, als het ware een venster op het leven veertig jaar terug. Stand up-comedian Piv Huvluv liet zich in zijn voorstellingen dikwijls inspireren over zijn opgroeien in Bredene. Hij vertaalde zijn verhalende humor naar een waardig equivalent op papier in zijn boek ‘Zoiets verzin je niet’. Een bizarre intrige, een hechte vriendschap en een vleugje jeugdige erotiek kruiden zijn relaas. Stephan Vincke schreef het verhaal van zijn grootouders neer in een boek, Agent ZE2.

In augustus ’43 werd verzetsheld Fritz Vincke en zijn vrouw Serafine Zoete gegrepen door de Gestapo. De vier kinderen van het koppel verloren hun beide ouders tijdens de oorlog. Kleinzoon, Stephan Vincke, maakte het tot zijn levenstaak om uit te zoeken hoe zijn grootouders om het leven kwamen. Filip Bastien liet zich voor zijn debuutroman Winteruren inspireren door het verhaal van zijn grootvader, wonende in het molenhuis aan de Sluizenstraat in Bredene. We maken kennis met Richard Van Waeyenberghe, aan het bed van zijn stervende vrouw. Hij vertelt zijn levensverhaal aan de lezer. Het boek won de Indie-award, prijs van de pers voor het beste literaire werk van 2018.

Viviane Huygebaert neemt ons mee in het bijzondere verhaal van haar groottante Elisa Sophia. Een verhaal over een jonge Bredense die na de eerste wereldoorlog haar Duitse liefde volgde. Benieuwd naar wat er van haar tante geworden was, trok Viviane op onderzoek naar Oost-Duitsland. Meermens is het alter ego van Bram Verstappen uit buurgemeente De Haan. Onder deze naam maakt hij muziek en poëzie over de dingen des levens en zoekt hij de universele gevoelens der mensheid. Hij werd verkozen tot beste straatmuzikant op het StraatMuziek Festival van Roeselare. Zijn eerste boek ‘Open brieven aan…’ bevat twintig brieven die ontstonden gedurende de lockdown, twintig brieven over zijn gevoel, over de liefde en alles wat er in deze bizarre omstandigheden bij kwam kijken.

Roland Desnerck zet zich zijn leven lang al in voor taal, heemkunde en muzikaal erfgoed in onze regio met onder meer het Oostends Woordenboek, vertalingen van kuifje-albums en een Nero-album naar het Oostends, een boek om Ostends te leren, het boek “Grenzeloos Oostends” over de oorsprong van in Oostende gebruikte woorden en zijn boek met volksvertellingen. Koenrad Depontieu wijdde zich de voorbije jaren aan een hommage voor de Bredense zanger Ron Davis. De zanger en liedjesschrijver overleed op jonge leeftijd na een verkeersongeval, net aan het begin van een veelbelovende carrière. Koenrad sprak met tientallen mensen en artiesten en verzamelde gegevens en anekdotes in zijn biografie ‘Ron Davis, mijn leven”.


‘Bredene Inspireert’ is gratis te beleven in de Bredense bibliotheek ‘De Leestuin’ op zaterdag 1 oktober van 14 tot 17u30.