Tussen 15 juli en 15 augustus komt er een proefproject voor statiegeld op PET-flessen en blikjes in Bredene. Het gemeentebestuur wil al geruime tijd dat de verschillende overheden een statiegeldsysteem invoeren. Het proefproject is uniek voor Vlaanderen en met de resultaten ervan wil Bredene het nut van statiegeld op plastic aantonen. Iedereen die een dagje doorbrengt op onze Belgische stranden stoort er zich aan. Tegen het einde van de dag liggen er meer plastic flesjes en blikjes op het strand dan dat er dagjestoeristen op een handdoek hebben gelegen. De stranden moeten terug veilig en proper worden en de invoering van statiegeld kan daarvoor een wereld van verschil maken.
Gedurende één maand wordt aan de Bredense strandposten 1, 2 en 3 statiegeld ingevoerd op de verkoop van PET-flessen of blik. Aan Twins Surfclub en de beachbars van de strandposten 2 en 3 krijgt men 0,20 euro terug als men de lege verpakking van de daar aangekochte consumptie, met unieke sticker, terugbrengt naar de toiletdame aan dezelfde strandpost. Bredene wil hiermee resoluut inzetten op minder zwerfvuil op het strand en plastic in zee. Dit project loopt gedurende de topmaand van het zomerseizoen. Het is een eerste stap om statiegeld op PET-flessen en blik bekend te maken en inwoners en toeristen te sensibiliseren, maar het bestuur heeft ook de absolute ambitie om te bewijzen aan de Vlaamse regering dat statiegeld op blikjes en PET-flessen de enige manier is om zwerfvuil significant te reduceren. Dit proefproject is naast sensibiliserend ook symbolisch van grote waarde voor de vele vrijwilligers, zoals de Proper Strand Lopers, en alle kustgemeenten die zich dagelijks inzetten om de stranden, duinen en de zee proper te houden.
Slechte zwerfvuilcijfers bewijzen noodzaak statiegeld
Bredene is net als vele andere gemeenten al geruime tijd aangesloten bij de statiegeldalliantie. Het was al eerder van plan om een statiegeldsysteem in te voeren binnen de gemeente, maar een aantal juridische beperkingen staat de eenvoudige praktische uitrol van een statiegeldsysteem in de weg.
Het gemeentebestuur wordt dagelijks geconfronteerd met de enorme hoeveelheden plasticafval op onze stranden en de hoge opruimkosten die hiermee gepaard gaan. Het zwerfvuil is een grote ergernis bij alle Bredenaars en burgers in het algemeen maar in plaats van te verminderen, neemt de problematiek steeds maar toe, dat blijkt ook uit de cijfers van de OVAM. In 2019 werd er in Vlaanderen naar schatting 22.641 ton zwerfvuil verzameld, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2017 en maar liefst 29,4 procent meer dan in 2013. De vele, doorgaans dure, beleidsinitiatieven (Mooimakers) en sensibiliseringscampagnes en vrijwilligersacties ten spijt.
In landen als Duitsland en Nederland kan dit nochtans al. Studies tonen bovendien aan dat de invoering van een statiegeldsysteem het recyclagecijfer van ongeveer 64 % naar boven de 90 % zou stuwen. Het proefproject moet aan de overheid aantonen dat statiegeld op PET-flessen en blikjes werkt en moet ingevoerd worden. Er moet immers niet alleen alles op alles gezet worden om te zorgen voor een proper strand en zee, maar ook voor minder zwerfvuil in ons dagelijks bestaan.