Oproep: kandidaten voor het plaatsen van lokpotten Aziatische hoornaars in uw tuin

0
69
hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. We noemen ze een ‘invasieve exoot’. Exoot omdat er sprake is van een uitheemse soort, invasief omdat de soort het, jammer genoeg, veel te goed doet in onze streken. De soort valt namelijk de inheemse bijensoorten aan.

In het kader van de biodiversiteit is het belangrijk dat we de populatie van Aziatische hoornaars proberen zoveel mogelijk in te dijken.

Aziatische hoornaars krijg je niet zomaar te zien. Je moet ze actief lokken. Dat doe je best met een lokpot. Het gemeentebestuur is op zoek naar inwoners die bereid zijn om een lokpot te plaatsen in de tuin. Vervolgens zal een selectie gebeuren van de locaties/adressen waar een lokval interessant is.

Wie hiervoor geïnteresseerd is, kan zich aanmelden via milieu@bredene.be. De dienst milieu organiseert op 23 maart om 10u30 een infosessie voor de geselecteerde inwoners.

Op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar helpen we jullie alvast op weg om de Aziatische en de Europese hoornaar uit elkaar te houden. De Europese hoornaar is immers wel een welgekomen en te koesteren soort.