De grote schelpenteldag 

0
73
grote schelpendag

Kom op zaterdag 23 maart 2024 tussen 10 en 16 uur aan strandpost 6 meetellen op de 7de editie van De Grote Schelpenteldag. Kom schelpen rapen op het strand en help zo onderzoekers een beter beeld te vormen van onze Noordzee. Met dit burgerwetenschapsinitiatief leert de wetenschap heel wat over het voorkomen van deze zeedieren, de impact van klimaat op de biodiversiteit, en de aanwezigheid van exoten.

TEL JE WEER MEE?
Kokkel, nonnetje, halfgeknotte strandschelp, Amerikaanse zwaardschede… Elk jaar is het weer uitkijken welke soorten in de top 3 zullen staan na De Grote Schelpenteldag. Kom samen met honderden andere burgers en amateurwetenschappers tellen welke schelpen die dag aangespoeld zijn op onze kust.

WAT TE VERWACHTEN?
Verwacht geen gewone strandwandeling. Je gaat op een wetenschappelijk verantwoorde manier 100 schelpen rapen, herkennen en tellen. Geen ervaring met schelpen? Geen nood! Je hoeft helemaal geen schelpenkenner te zijn. In elke kustgemeente vind je een telstation waar gepassioneerde schelpenkenners klaarstaan om je te helpen de telling tot een goed einde te brengen. Jong, oud, ervaren of onervaren, groepen of individuen, iedereen kan deelnemen aan De Grote Schelpenteldag en is voor 1 dag (zee)wetenschapper!

WAAROM MEEDOEN?
Schelpen identificeren en tellen is niet alleen leuk. Het helpt ook de wetenschap vooruit. En dat is waar het om draait bij de Grote Schelpenteldag!
Als we de schelpentelling jaar na jaar herhalen, krijgen we een beter beeld van de veranderingen in het zeeleven in onze Noordzee. Denk maar aan de invloed van klimaatverandering en de opkomst van niet-inheemse soorten.
De Grote Schelpenteldag gaat diezelfde dag ook door in Nederland en Noord-Frankrijk. Zo krijgen we een beeld van de schelpen over 400 km Noordzeekust.

MOET IK INSCHRIJVEN?
Inschrijven om deel te nemen is niet verplicht (maar wel sterk aan te raden). Je kan gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 23 maart, waar schelpenkenners je zullen verder helpen. Maar als goede burgerwetenschapper raden we je aan om in te schrijven voor de Grote Schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. Ga hiervoor naar https://www.iedereenwetenschapper.be/…/grote…/… en vul daar je naam en e-mailadres in.
Zo ontvang je in aanloop van de teldag allerlei info en tips over het hoe, wat en waarom. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Meter van de Grote Schelpenteldag 2024
Hetty Helsmoortel zet dit jaar haar schouders onder de organisatie van de Grote Schelpenteldag. Als moleculair bioloog, columniste en wetenschapswatcher – bekend van de podcast en het wetenschapsfestival Nerdland – wil Hetty het brede publiek enthousiasmeren om deel te nemen en te ontdekken hoe plezant en nuttig burgerwetenschap wel kan zijn. Je zal haar gezicht in de aanloop naar de schelpenteldag af en toe zien opduiken in de campagne.