Vooruit Bredene pleit voor open speelplaatsen tijdens schoolvakanties

0
68
Speelplein

Binnen de muren, buiten de uren!

Vlaanderen is een van de dichtst bevolkte regio’s in Europa. Dit heeft tot gevolg dat de open ruimte op vele plaatsen schaars is.

Kinderen en jongeren voelen dat ook meer en meer door een gebrek aan veilige en open speelruimte. Vooruit pleit daarom voor meer zuurstof en veilige speelruimte voor alle kinderen en in het bijzonder voor zij die geen tuin hebben

om in te ravotten. Breek de speelplaats open en biedt ook kinderen in Bredene de mogelijkheid om er na de schooluren te laten spelen.

Kinderen moeten ruimte hebben om na de schooluren te spelen en elkaar te ontmoeten. Vooruit kijkt daarvoor o.a. naar bestaande ruimtes die momenteel onderbenut zijn en potentieel als speelruimte kunnen gebruikt worden. “Hoewel er niet altijd gedacht wordt aan scholen, ligt hier wel een unieke kans om onze helden van morgen volop te laten genieten van de speelplaatsen. In het weekend en in de vakanties liggen die speelplaatsen er toch vaak verlaten bij”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe.

Een aantal steden en gemeenten (zoals Brugge, Kortrijk, Leuven en Zemst) geven al het goede voorbeeld door scholen subsidies aan te reiken om de speelplaats te vergroenen, op voorwaarde dat ze die na de schooluren openstellen. Dit niet enkel voor jeugdwerk en andere verenigingen, maar ook voor kinderen uit de buurt.

Kinderen en jongeren zijn immers de beste ambassadeurs om een schoolspeelplaats te runnen. Samen met de ouders en de school kunnen hierrond duidelijke afspraken gemaakt worden. “Het is een uitdaging en vergt misschien wel

extra energie van de school en ondersteunende diensten, maar je kan een ongelofelijk verschil maken voor heel veel ouders en hun kinderen door dit te realiseren”, verduidelijkt schepen van onderwijs Kelly Spillier .

Vooruit stelt ook voor om waar mogelijk verder te kijken dan de perceelsgrenzen van de school. Waar er zich opportuniteiten voordoen kan een vergroening van de speelplaats verder getrokken worden naar de buurt om de school en vooral de speelplaats zo meer te integreren in de buurt. “We zoeken naar win-win situaties, zodat Bredene nog meer een gemeente kan zijn waar elk kind zich ten volle kan ontwikkelen door veilig te kunnen spelen, ravotten en andere kinderen te ontmoeten. Er zijn al een aantal voorbeelden in Bredene zoals in de Schoonheidsleerlaan, maar we willen hier toekomstig nog meer op inzetten.”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe.

Meer speelruimte binnen de muren, buiten de uren! Met deze slagzin zal burgemeester en Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe aan minister Weyts voorstellen om hiervoor budget vrij te maken in de vorm van een projectoproep

naar de scholen toe. Op die manier kunnen scholen ondersteund worden waar nodig bij de realisatie van hun project.

Bron: Vooruit Bredene