Uitreiking Zilveren Tent

0
104
turkeyenhof zomert

Tijdens ‘Turkeyenhof Zomert’ op vrijdag 11 augustus werd ook de Zilveren Tent uitgereikt door het bestuur van heemkring Ter Cuere.

De bestuursleden van de heemkring Ter Cuere kunnen jaarlijks een meest verdienstelijke persoon van de gemeente Bredene verkiezen aan wie de “Zilveren Tent” kan overhandigd worden.

De trofee is een beeldje dat een zilveren tent voorstelt, als symbool van het kampeertoerisme dat een grote weerslag had op de evolutie van Bredene.

Het domein waarin de voorgedragen kandidaten zich verdienstelijk gemaakt hebben, kent geen beperking (sport, filosofie, kunst en cultuur, godsdienst, politiek …)

De eerste Zilveren Tent werd in 1977 uitgereikt en de laatste uitreiking dateert van 2019 en dit was aan maritiem bioloog Tomas Termote.

Daarna volgden 2 coronazomers zonder zomerconcerten en zonder uitreiking van onze trofee.

Ook vorig jaar was er geen uitreiking.

Het bestuur van de heemkring luisterde op 5 juni 2023 naar de voorstelling van 2 kandidaten en besliste dat beide kandidaten de trofee konden krijgen, gezien het al 4 jaar geleden is dat de laatste trofee werd uitgereikt. Dat er méér trofeeën worden uitgereikt, is geen uitzondering, want in het verleden waren er nog jaren waar 2 of zelfs 3 trofeeën werden uitgereikt.

Beide genomineerden komen in aanmerking voor de selectiecriteria: zij zijn beiden Bredenaar die zich in de afgelopen jaren verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeente Bredene en de ruimere regio, op muzikaal vlak en sociaal-humanitair vlak.

Laten we focussen op de eerste genomineerde, Leslie Maertens.

Leslie werkt sinds juni al 5 jaar samen met haar partner, als zorgkoppel, in Villa Vip te Bredene.

Leslie is 24u op 24 verantwoordelijk en staat in voor de zorg op maat voor 10 volwassen bewoners met een verstandelijke en/of fysieke beperking.

Naast de zorg voor de bewoners en het contact met de ouders of familie is Leslie ook verantwoordelijk voor het organiseren en aansturen van het team van verzorgers, opvoeders, onderhoudspersoneel en vrijwilligers.

De bewoners nemen zoveel mogelijk deel aan het dagelijks leven in de gemeente:

Naar buiten toe, via deelname aan de meeste activiteiten die de gemeente inricht, via vrijwilligerswerk voor horeca en handelszaken, in de kleuterschool, de grootkeukens van het bejaardenhuis en Duin en Zee, taken voor Think Pink..

Naar binnen toe, via het jaarlijkse open huis en de integratie met Bredense scholen en culturele verenigingen

Dit alles zorgt voor een zo groot mogelijke inclusie en op die ongedwongen manier krijgen de bewoners een aangename dagbesteding op maat. Ze voelen zich nuttig en gewaardeerd en een deel van onze Bredense samenleving, een ‘warm Bredene’ waardig!

De 2e genomineerde is een man, die we zowel als solist erkennen, alsook als teamplayer: Steve Dugardin, contratenor en zangdocent.

Steve Dugardin is geboren in 1964 en studeerde muziek bij Aimée Thonon en zang bij Marie Thérèse Maesen. In 2019 richtte hij het dameskoor Aimée Thonon op.

Hij won de 1e prijs zang aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen en doceerde daar zang, alsook in Luik.

Hij specialiseerde zich verder als ALT bij Ashley Stafford in Engeland en later ook nog in Chicago.

Met zijn uitzonderlijk stemgeluid als koorzanger trad hij op in veel producties, ook 10 jaar in het Collegium Vocale te Gent.

Als solist trad hij regelmatig op met veel bekende namen in België, Nederland, Duitsland .. Hij speelde mee in verschillende opera’s.

In de theatermonoloog ‘Gilles’ van Hugo Claus stond hij naast Jan Decleir hij was ook de vaste zangcoach van Tutti Fratelli, onder leiding van Reinhilde Decleir.

Een minder gekende parel in Bredene, in een minder gekend domein, maar zeker de moeite waard om de erkenning te krijgen die hij verdient!

Vanuit Nieuwsbredene wensen we de winnaars van de Zilveren Tent dan ook proficiat voor hun verdienste in de gemeente.