Oproep: “Geef zwemmen meer aandacht”

0
45
steve

Dat zwemmen in zee niet hetzelfde is als een plons nemen in het zwembad hoeft weinig uitleg. En toch denken velen dat men bij zeezwemmen weinig risico neemt. Niets is minder waar. De Bredense burgemeester Steve Vandenberghe, die ooit nog strandredder was, roept dringend op tot een overkoepelende actie en structurele maatregelen én vraagt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts bovendien om meer inspanningen te doen voor het schoolzwemmen.

“Onze Noordzee is bij de gevaarlijkste zeeën ter wereld. Zelfs al ziet de zee er rustig uit, toch is er áltijd gevaar. Het spijtige dodelijk ongeval van afgelopen weekend, het tweede al dit zomerseizoen, toont dat er nog heel wat sensibiliseringswerk nodig is. Nochtans werden al heel wat inspanningen gedaan: van provinciegouverneur over de kustgemeenten tot WOBRA en de intercommunale kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV). Er werden o.a. filmpjes en brochures ontwikkeld. Allen wijzen ze op het gevaar van de zee”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. Goed opgeleide redders staan trouwens elke zomer dagelijks tussen 10u30 en 18u30 in alle kustgemeenten aan verschillende strandposten paraat. Ze zijn getraind om de zwemzones te bewaken en sensibiliseren ook heel vaak de aanwezigen. “Spijtig genoeg is alles blijkbaar toch niet voldoende om drama’s zoals ze deze zomer al zijn gebeurd te voorkomen. Net als de IKWV wil ik als kustburgemeester dan ook de hogere overheid oproepen om initiatieven te nemen om de gevaren van de zee beter te communiceren. En dat is nodig in gans België. Daarnaast moet de overheid voor toeristen ook zorgen voor éénvormige communicatie in verschillende talen aan alle stranden van onze kust”, geeft burgemeester Vandenberghe aan.

Meer aandacht voor schoolzwemmen

“Maar daar blijft het niet bij. Ik wil ook een oproep doen aan Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts om het schoolzwemmen niet langer stiefmoederlijk te behandelen. Jaar na jaar wordt het zwemmen op school afgebouwd. Het is belangrijk dat kinderen blijven zwemmen op school en het zou bijzonder wenselijk zijn dat daar ook sensibilisering rond het zeezwemmen aan wordt gekoppeld. Ik roep dan ook op naar structurele maatregelen, zowel voor scholieren, landgenoten én toeristen”, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan.