LAGO Bredene Grasduinen verwarmt dankzij unieke geothermische boring tot 1250 meter diep

0
81
startschot LAGO

Burgemeester Steve Vandenberghe en Diether Thielemans, algemeen directeur bij zwembadgroep LAGO, hebben vandaag het officiële startschot gegeven van de werken aan LAGO Bredene Grasduinen, het eerste volledig gasloos zwembad– en sportcomplex van ons land. LAGO Bredene Grasduinen kickt volledig af van fossiele brandstoffen dankzij een unieke geothermische boring tot wel 1.250 meter diep. “Een ongezien systeemstaaltje van duurzaamheid, dat nog nooit is toegepast in ons land”, zeggen Vandenberghe en Thielemans.

De bouw van LAGO Bredene Grasduinen is nu officieel gestart. Als alles volgens plan verloopt kan jong en oud tegen de zomer van 2025 in het fonkelnieuwe sportcomplex terecht te midden van het sport – en recreatiedomein Grasduinen.  Het multifunctioneel sportcentrum zal voor iedere sportieveling heel wat te bieden hebben en zo een absolute meerwaarde betekenen voor Bredene.

Vier Eiffeltorens diep

LAGO draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en dat weerspiegelt zich volledig in LAGO Bredene Grasduinen. Het complex is zeer goed geïsoleerd, luchtdicht en volledig gasvrij. Dat is een primeur voor ons land. Het gebouw, zwembadwater en de sanitaire ruimtes worden bovendien verwarmd via geothermie en warmtepompen. Een gespecialiseerde Nederlands-Zwitserse firma zal daarbij tot wel 1.250 meter diep boren. Dat is vergelijkbaar met 4 Eiffeltorens. Via die geothermie wordt warmte uit de bodem onttrokken en met elektrische warmtepompen in het volledige gebouw verspreid op lage temperatuur.

Daarnaast ligt het dak vol met zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van maar liefst 1.200 m². Die fotovoltaïsche centrale zal jaarlijks 146 kilowattuur per vierkante meter hernieuwbare energie opwekken. Dat is zevenmaal meer dan het wettelijk minimum dat de Vlaamse overheid vraagt. Die energieproductie in combinatie met geothermie maakt dat het zwembad in Bredene volledig elektrisch kan draaien en dus helemaal geen CO2 meer uitstoot.

LAGO Bredene Grasduinen zal het eerste volledig CO2-neutrale zwembad van ons land zijn en daar zijn we heel trots op. Ook de geothermische boring tot wel 1.250 meter diep is ongezien voor ons land. Het complex is zo duurzaam dat een bezoeker amper 6 kilowattuur aan energie verbruikt. Dat is 50% minder energie per bezoeker dan bij een klassiek zwembad.” – Diether Thielemans, algemeen directeur LAGO

Veel meer dan een zwembad

Het zwemparadijs springt natuurlijk het meest in het oog en bereikt alle doelgroepen. Het gebouw en alle faciliteiten zullen ook perfect toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Sportclubs, verenigingen, scholen en vrije zwemmers kunnen de hele dag door baantjes trekken in het sportbad van 25 meter lang. Wie van meer avontuur houdt, kan roetsjen door de woeste wildwaterbaan van wel 85 meter lang en glijden door de triple slide. Voor de allerkleinsten voorziet LAGO Bredene Grasduinen een kinderbad met interactieve spelelementen en een instructiebad met beweegbare bodem. Via de zwemacademie kunnen ze er ook leren zwemmen. Buiten zwemmen zal ook mogelijk zijn in twee verschillende zwembaden, waarvan een specifiek voor kinderen. Wie meer tot rust wil komen kan verpozen in een sauna of in de warme lagune met een buitenjacuzzi die het hele jaar door open is.

Extra binnen – en buitenaanbod

LAGO Bredene Grasduinen is echter meer dan een zwemparadijs. Op de site komt met LAGO CLUB een fitness van liefst 520 m² met danszaal en spinningruimte. Buiten kan je padellen (4 courts) en tennissen (1 court), volleyballen en basketten. Kinderen, die liever niet zwemmen, kunnen zich ook uitleven in een unieke binnenspeeltuin. Na een sportieve en plezante namiddag kan je nadien iets eten of drinken in de LAGO-Bistro, met ruime terrassen met zicht op de vijver. Dat is dan de ideale locatie voor bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje.

De nieuwe sport- en vrijetijdsinfrastructuur op Grasduinen zal véél meer zijn dan een zwembad. Naast een zwemparadijs is er ruimte voor sport- en recreatie of ontspanning en relaxen. In tijden van klimaatopwarming wordt het bovendien een ‘state of art’-voorbeeld van hoe we duurzaamheid in de praktijk toepassen. Het nieuwe centrum moet een hefboom zijn voor onze lokale economie, Bredenaars, tweedeverblijvers, toeristen én verenigingen, waarbij kwaliteit en toegankelijkheid op de eerste plaats komen”, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan.