Krak van Bredene – Wedstrijd van KW.be

0
200

artikels en foto’s: Marc Mahieu voor KW.be

Van 16 december 2022 tot 15 januari 2023 gaat KW.be we voor elke West-Vlaamse gemeente op zoek naar een Krak. Iemand die zich het afgelopen jaar enthousiast inzette voor zijn naasten, buurt, gemeente of iemand die het afgelopen jaar een uitzonderlijke prestatie leverde. Zo ook voor Bredene.

Stemmen is eenvoudig:

https://kw.be/krak/galerij/?rmg_krak_search=bredene

Registreer of meld je aan en bevestig je stem

Stemmen kan tot 14 januari 2024. Op 26 januari worden de winnaars bekend gemaakt in De Krant van West-Vlaanderen en op kw.be

Genomineerden:

Ariane Delaere

“Ik ben totaal verrast”

Ariane Delaere (57) heeft zich dit jaar in de kijker gewerkt met een enquête over het nieuwe vervoersplan van De Lijn, dat volgens haar enkele tekorten vertoont. Als frequent gebruiker van het openbaar vervoer zette zij er op haar eentje een bevraging over op. Het resulteerde in ruim 220 ingevulde formulieren, die zowat allemaal Arianes voorstellen bevestigden. Ariane trok er onlangs mee naar het gemeentebestuur. “Burgemeester Vandenberghe en schepen Vermeire beloofden dat ze mijn enquête als basis voor verdere gesprekken met De Lijn zullen gebruiken.” Of Ariane blij is met haar nominatie? “Ik was totaal verrast maar ben begrijpelijk bijzonder fier. Ik hoop alleszins dat mijn nominatie de gesprekken over het nieuwe vervoersplan warm zal houden.”

Carl Ceulemans

“Noem me vooral geen held”

Oud politie-inspecteur Carl Ceulemans (62) redde op 3 september een man uit het kanaal Oostende-Brugge, niet ver van zijn woning. Carl en vrouwlief Chrisje reden op dat ogenblik net voorbij met de fiets. “Ik wist toen echter nog niet dat het om twee drenkelingen ging.” Carl blijft daarom met een wrang gevoel zitten omdat hij ook de tweede man niet kon redden. “Ik ben vereerd met de nominatie, maar heb bij de redding gedaan wat in mijn mogelijkheden lag, zonder mijzelf in gevaar te brengen. Ik voel me dan ook geen held. Ik heb vooraf snel de risico’s ingeschat en gebruik gemaakt van mijn jarenlange ervaring als kajakker en windsurfer. Verder bezit ik gelukkig de gave om rustig te blijven in stresssituaties, waardoor ik accuraat kon reageren.”

Jens Desmet

“Zo krijgt Unizo wat extra aandacht”

Jens Desmet (32) is zaakvoerder van Tailor on Tour, een bijzondere kijk op de kleermakerstiel. “Ik maak kledij op maat maar beperk me niet tot het klassieke maatpak. Je kunt bij mij ook casual kledij op maat laten maken. En je kunt daarvoor zowel in mijn atelier als bij je thuis terecht.”

Jens startte zijn zaak vier jaar geleden, in volle coronaperiode, eerst in bijberoep maar intussen full time. Jens is ook al langer lid van de Lokale Raad voor Economie en Toerisme en sinds kort voorzitter van Unizo Bredene. “De afdeling was wat in winterslaap gesukkeld. Met een nieuw bestuur en nieuwe activiteiten (netwerkevents, een groots opgezette nieuwjaarsreceptie) willen we Unizo Bredene nieuw leven inblazen. Hopelijk helpt mijn nominatie hier wat bij.”

Nathalie Dumon

“Dit pakt me enorm”

Nathalies verhaal is er een van volharding. Ze haalde dit jaar het nieuws met haar plan om op de voormalige boerderij van haar grootouders langs de Sluizenstraat een pop up bar in te richten. Net voor de officiële opening kreeg Nathalie (45) echter het nieuws dat buren bezwaar tegen het project hadden ingediend bij de provincie. Haar droom viel aan diggelen. Voor enkele maanden maar, want dit najaar kreeg ze het bericht dat ze alsnog van start mocht gaan. Het was een emotioneel moment voor Nathalie want het betekende dat de plek waar ze als kind zoveel mooie tijden had doorgemaakt alsnog een nieuwe, mooie bestemming kon krijgen. Haar Krak-nominatie is een mooie kers op de taart. “Deze waardering pakt me enorm. Ik ben hier zo blij mee, en vereerd.”

Vincenzo Vanhulle

“Ik ben serieus geschrokken”

Vincenzo Vanhulle heeft sinds de geboorte een motorische beperking. Dat belette de zoon van Leslie Maertens, uitbaatster van Villa VIP en zelf ooit Krak, niet om dit jaar met Project U Turn een avontuurlijke reis door Marokko en de Spaanse Pyreneeën te maken. Vincenzo toonde zo aan dat een fysieke beperking geen rem op je dromen hoeft te zetten. “Ik heb me enorm gejeund en veel zelfvertrouwen opgedaan. Sinds de Pyreneeën heb ik zelfs mijn hoogtevrees overwonnen.” De reizen waren nochtans fysiek zwaar. “In 2024 zal ik het daarom wat rustiger aan doen. Ik doe daarom nu yoga.”

Zijn Krak-nominatie was een complete verrassing. “Ik ben er serieus van geschrokken zelfs. Het is een enorme eer, ook al sta ik eigenlijk niet graag in de belangstelling.”

artikels en foto’s: Marc Mahieu voor KW.be