Historisch

0
54
brief

Ministerie binnenlandse zaken schrijft een brief naar Bredene: GROOT Oostende palmt volledig Bredene in en ook een deel van Middelkerke. Schepencollege komt vandaag 27 augustus in spoed bijeen.

Dit was 81 jaar geleden, op 27 augustus 1942.
Even de situatie schetsen: midden de oorlog , zowel Bredene als Middelkerke (ook andere gemeenten) zaten diep in de schulden, de uitgaven waren veel groter dan de inkomsten. Leningen konden moeilijk afgesloten worden.
Oostende profiteerde van die situatie en had nog goed contact met de nationale leiding in Brussel. Het wou zijn grondgebied enorm vergroten, met leffinge erbij, zandvoorde, stene, …… maar ook gans bredene erbij. Het college (gemeenteraden mochten toen niet worden gehouden) ging echter fors in het verweer. Ze was totaal tegen dit besluit en gaf volgende redenen: vroeger nam Oostende grote delen van bredene af onder de mom van ‘t zal daar beter worden, maar het werd niks. Bredene zal misbruikt worden voor vuile opslagplaatsen van Oostende. Bredene is volop bezig met dossiers voor waterbedeling in haar gemeente en vernieuwingen van de straten, dit zal door die fusie verdwijnen. Tijdens de oorlog kunnen we daarover niet ernstig dialogeren. De bevolking is er tegen…..
Chapeau aan de toenmalige leden van het schepencollege, want dit besluit werd uitgesteld tot na de oorlog.
Even later werd de burgemeester afgezet en vervangen door de oudste gemeentebediende Poppe. Na de oorlog werd hij afgezet en ook de gemeentesecretaris Qualy, ook de 2 schepenen. Toch vond de gouverneur dat de schepen decuyper op een andere manier moest behandeld worden. Maar de gemeenteraad had geen vertrouwen meer in de schepen. Ook sommige leerkrachten en leden van de ocmw (coo) werden uit hun functies gezet. Ook sommige winkels kregen het hard ge verduren. Maar toch waren er heel wat bredense zwarthemden die de dans ontsprongen: geburen durfden hen niet aangeven want die zwarthemden waren overtuigd dat de duitsers gingen terug komen en dan gingen ze wraak nemen op die geburen.

bron: Jacques Deroo. Waarvoor dank!

brief