De petitie en enquête n.a.l.v. het openbaar onderzoek Vervoerregio Oostende, georganiseerd door Ariane Delaere was een onverhoopt succes.

0
116
Ariane Delaere

Zij startte deze actie op eigen initiatief omdat veel mensen niet te spreken waren over de nieuwe busregeling. Tijdens haar rondgang hoorde ze schrijnende verhalen van mensen die voortaan gedwongen zijn om twee bussen of de bus en de tram te nemen om op hun bestemming te geraken. Ook het afschaffen van de Vicognebus (of toch 8 van de 10 opstapplaatsen), is voor zeer velen erg nadelig. Veel jongeren nemen voortaan de fiets of erger, wat zeker niet de bedoeling van het mobiliteitsplan was, ze worden (deels) met de auto naar school gebracht. Zeer veel senioren nemen thans veel minder tot niet meer de bus, zij zijn duidelijk het grootste slachtoffer van de nieuwe vervoerregeling.

In haar petitie formuleerde Ariane een aantal verbetervoorstellen/vragen.

De voornaamste was de vraag dat de lijnen 4 en 2 terug de lus zouden maken, zodat er opnieuw een vlotte verbinding komt om van en naar Oostende/de OPEX te gaan alsook om zich binnen Bredene (van en naar de Groenendijk) te verplaatsen.

Verder was er de vraag om de bussen 4 en 2, terug tot aan de Marie-Joséplaats in Oostende te laten rijden en om de lijnen 4 en 2 tot 20u ’s avonds terug om het kwartier te laten rijden.

In de petitie werd er ook gevraagd om de halte “Oesterbank” te herbekijken.

Ook was er de vraag om terug een bus doorheen de Vicognewijk te laten rijden tijdens de schooldagen en de spitsuren, met terug een bediening van de 10 opstapplaatsen i.p.v. de huidige twee in de Breeweg.

Het laatste voorstel was om een extra tramhalte t.h.v. de Breeweg te voorzien. De tramhalte Bredene Duinen is voor velen te ver. Het zou ook voor een goede verbinding kunnen zorgen tussen de bus en de tram richting de Markt en het Staf Versluyscentrum. Dit voorstel werd zowel van jong als van oud massaal positief onthaald.

Op vrijdag 27 oktober werd Ariane Delaere door Burgemeester Steve Vandenberghe en schepen Christophe Vermeire ontvangen om haar petitie, die op dat moment nog niet volledig was afgerond, alvast te komen overhandigen. Ze kreeg er tevens de kans om het resultaat en de voornaamste voorstellen van haar petitie aan de vertegenwoordiger van De Lijn uit te leggen. Ariane kon toen 193 petities overhandigen. Zij heeft op het laatste moment nog 31 petities ontvangen, wat resulteert in een eindtotaal van 224. Deze laatsten werden op 31 oktober door burgemeester Steve Vandenberghe in ontvangst genomen.

Ariane dankt eenieder uitvoerig voor de steun. VIEF Bredene heeft haar petitie met een on-line actie gesteund. Ook de vele positieve reacties die ze tijdens haar rondgang mocht ontvangen waren hartverwarmend. Velen stelden haar de logische vraag of dit alles wel iets zou uithalen, waarop zij het antwoord schuldig moest blijven.

Ariane kan bevestigen dat haar petitie zowel door burgemeester Steve Vandenberghe, schepen Kristof Vermeire als door De Lijn, zeer positief werd onthaald en dat zij beloofden dat er zowel op korte als op lange termijn naar oplossingen zal worden gezocht.

#DeLijn