Minder vervuiling door schepen op de Noordzee

0
27
Schip

Zondag 5 juni was het wereldmilieudag. Op die dag werden de resultaten van vastgestelde vervuilingen door schepen op de Noordzee bekend gemaakt. Nog nooit werden zo’n goede resultaten voorgelegd. De vervuiling door schepen op de Noordzee is lager dan ooit.


Het aantal vastgestelde olievervuilingen vertoont sinds de start van de metingen begin jaren ‘90 een dalende lijn. Vorig jaar werd zelfs geen enkele meer gevonden. Ook het aantal overtreders van de zwaveluitstootnormen daaltDe daling van de vervuiling draagt bij aan een sterke bloei en groei van flora en fauna in de Noordzee. Zo is het aantal gespotte bruinvissen en zeehonden tijdens de vluchten hoger dan ooit. Recent werd de Europese platte oester voor het eerst in twintig jaar terug gespot in de Belgische Noordzee.


De metingen gebeuren door middel van een sniffervliegtuig. De ‘sniffer’ scant onder meer op lozingen van olie met behulp van sensoren, sinds 2015 ook op de uitstoot van zwavel door schepen en sinds 2021 ook op de uitstoot van stikstof door schepen.


Foto: ANP