Tentoonstelling Lieven Vanhoutte bij Re-Cycle

0
224
Lieven Vanhoutte

“Dwars/ Denkers en doeners is een portrettenreeks van helden. Naast de vele anonieme helden in de Coronatijd zijn er ook helden met een gezicht. Deze reeks ontstond als reactie op het Canon-idee van de Vlaamse regering. Wie is er in zijn tijd een held ? Een reeks bekende namen – kunstenaars/ uitvinders/filosofen/ politici/ wandelde door mijn hoofd. Ik hield er 19 over, waarbij 8 vrouwen.”, zo vertelt kunstenaar Lieven Vanhoutte ons.
Veel van de geschilderde figuren leefden in het begin van de 20°eeuw.

Het was de periode van grote uitvindingen en nieuwe ideeën. Nostalgie of het verlangen naar nieuwe tijden in deze lockdown?


We starten aan de vooravond van de Internationale vrouwendag op 8 maart. Acht vrouwen worden in the picture geplaatst.


– Klara Zetkin: Op het internationaal vrouwencongres (1910) van de 2° internationale legde zij het voorstel neer om een Internationale vrouwendag op 8 maart te organiseren.

– Marie Curie: Haar onderzoekswerk leverde haar 2 Nobelprijzen op voor de baanbrekende ontdekkingen op het gebied van radiologie.

– Frida Kahlo: Mexicaanse schilder, gekend voor haar zelfportretten en de natuur, geïnspireerd door pijn en de pre-Colombiaanse volkscultuur.

– Trudi Blom: Zwitserse antropologe, fotografe en journaliste die de Lacadoon-indianen in Chiapad Mexico redde van het uitsterven.

– Simone de Beauvoir Franse filosofe, existentialisme en feministe.

– Dulle Griet is een schilderij van Pieter Breugel de Oude uit 1563. Een vrouw trekt rovend naar de hel.

– Rosa Luxemburg verzette zich consequent tegen oorlog en nationalisme. Toen zij arbeiders opriep om te weigeren de wapens op te nemen tegen medearbeiders, werd zij veroordeeld tot gevangenisstraf. De eerste wereldoorlog bracht zij grotendeels in de gevangenis door.

– Kathe Kollwitz was een Duitse tekenartiest en beeldhouwster. Haar beeldhouwwerk ” het treurende ouderpaar” werd een toonbeeld van de tragiek van de oorlog.


Deze tentoonstelling is te gast aan de ramen van Expo Re-CyCle, Kapelstraat 237b Bredene. Je kan die coronaproof bekijken of bezoeken tijdens de openingsuren van 14u tot 16u30 van 1 tot 15 maart 2021. Bij de tentoonstelling hoort ook een QR-code waardoor je meer uitleg krijgt over de portretten.