Matthieu Bonne wint Platina Eend

0
137
Bonne

De Platina Eend werd vorig jaar, omwille van de coronacrisis, niet uitgereikt.  De belangrijkste Bredense sportprijs gaat jaarlijks naar de Bredenaar die het afgelopen jaar de beste sportprestatie heeft neergezet.  De keuze hiervan ligt in handen van het bestuur van de Bredense sportraad.

Hoewel ze niet werd uitgereikt, was de Platina Eend ook vorig jaar wellicht naar de winnaar van dit jaar gegaan.  Matthieu Bonne had immers op 16 september 2019 het kanaal overgezwommen.  Een uitzonderlijke prestatie met mythische uitstraling, mede omdat Matthieu Bonne pas de 18e Belg is in 150 jaar kanaalzwemmen die hier in slaagt. Maar dat bleek voor Matthieu, die niet bang is van een bijzondere uitdaging, nog niet voldoende.  In de zomer van 2020 zwom hij de volledige kustlijn van De Panne naar Knokke af.  Matthieu Bonne is dan ook de verdiende winnaar van de Platina Eend.

Motivatie van het bestuur van de gemeentelijke sportraad:

We schrijven maandag 16 september 2019, Bredenaar Matthieu Bonne, op dit ogenblik 25 jaar, vertrekt in Dover voor een solo kanaalovertocht naar Frankrijk. Na elf dagen ter plaatse wachten op de juiste weersomstandigheden – en de hierbij horende mentale druk – kreeg hij van de plaatselijke autoriteiten groen licht om aan de overtocht te beginnen. Een defecte begeleidingsboot dreigt alsnog roet in het eten te gooien waardoor hij iets later dan gepland kan starten en hierdoor bij hoogtij de tocht diende aan te vatten. De normale overgang van 45 kilometer werd hierdoor wel verlengd tot 56 kilometer.

En toch, na goed 12 uur en 47 minuten zet Matthieu voet aan wal in Frankrijk. Hij is hiermee slechts de 18de Belg die over een periode van 150 jaar de overtocht, solo tot een goed einde brengt. In 1964 deed Bredenaar Raymond Rouselle dit kunststukje al eens voor.

Ook de plaatselijke Bredense Bruinvissen zwommen in 2007 met het “Chanel Swimm Team” en in 2010 met het “Junior Chanel Team” het kanaal over zij het telkens met zes aflossingszwemmers. Zij ontvingen hiervoor de jaarlijkse Bredense Sporttrofee de “Platina Eend”.

Matthieu was met de kanaalovertocht niet toe aan zijn eerste proefstukje. We noteren :

Beklimmingen van de Mont Blanc en de Zwitserse Eider, deelname aan de iron man en de Marathon des Sables,  maar ook zijn opmerkelijke passage in het één-programma “Kamp Waes” waar zijn niet aflatend enthousiasme en doorzettingsvermogen toonde.

Steeds op zoek naar zijn eigen grenzen en die van de natuurelementen besluit Matthieu een poging te wagen om als eerste zwemmer ooit de volledige Belgische kust af te zwemmen.  Op  maandag 14 september 2020 vertrekt Matthieu in De Panne voor een 67 kilometer lange zwemtocht tot Knokke. Een eerdere poging diende afgebroken door onvoorziene, wisselende weersomstandigheden. Na exact 23 uur en 3 minuten zet Matthieu voet aan wal in Knokke Heist. Hij is hiermee de eerste zwemmer die dit realiseert en komt in het Guinnes Book of Records.

Niettegenstaande de nu ideale weersomstandigheden blijft het met een watertemperatuur van 18 graden een enorme prestatie om 23 uur doorlopend  in zeewater te zwemmen. Vooral de onvermijdelijke uren tegen stroom waarbij men goed moet doorzwemmen om niet achteruit te gaan blijken fysisch maar ook mentaal zeer zwaar, zeker tijdens de nachtelijke uren. Een wereldprestatie.

Het bestuur van de Gemeentelijk Sportraad kwam dan ook unaniem tot de beslissing om de Platina Eend 2020 toe te kennen aan deze nieuwe Bredense ambassadeur voor de sport.