Kom uut je kot en we geven je een ZetjeBie

0
97
archieffoto Piv Huvluv


We kregen onderstaand artikel toegestuurd:


De Vlaamse overheid, departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin lanceerde voor het jaar 2020 een projectoproep: ‘outreachend bereiken van mensen in armoede’.Vanuit een versterkende en gemeenschappelijke visie gingen Welzijnsschakel De Caproen vzw, La Colomba en St.-Vincentius Bredene Dorp – Duinen samen in zee. We dienden een nauwgezet dossier in: ‘Kom uut je kot en we geven je een ZetjeBie’. Deze titel refereert naar de uitspraak van minister Maggie De Block: “Blijf in uw kot”. Mits alle maatregelen te hanteren willen we graag de mensen ‘uit hun kot’ krijgen om deel te nemen aan het gemeenschapsleven. We willen graag de eenzaamheid doorbreken en grenzen verruimen.Bij het outreachend werken zetten we als vrijwilligers of leden onderling vaak een eerste stap naar mensen die in kwetsbaarheid leven. Vaak is het moeilijk om met een hulpvraag te komen. Dan gaan we samen op weg om te kijken welke krachtbronnen er zijn in het gezin. Door positieve ervaringen op te doen en door spontane ontmoetingen gaan we deze krachtbronnen versterken. Onze verenigingen zorgen voor een aangenaam klimaat waar laagdrempelige ontmoetingen kunnen ontstaan.


Dankzij de financiële steun die dit project met zich heeft meegebracht kunnen we verschillende activiteiten aanbieden. We organiseren deze ‘van binnen naar buiten’ en ‘van buiten naar binnen’. Respectievelijk willen we vanuit de veiligheid van de vereniging of leefvorm de leefwereld van onze leden verruimen. Anderzijds willen we het breder publiek uitnodigen om kennis te maken met onze werking en onze leden. Hieruit kunnen nieuwe contacten ontstaan, en trachten we de beeldvorming over mensen in kwetsbaarheid bij te stellen.


Na maanden voorbereiding en zorgvuldig plannen gaat op zondag 8 augustus de eerste activiteit door. We organiseren een tuinfeest in La Colomba voor onze leden. Piv Huvluv komt optreden, er komt een DJ, en ook de frietjes zullen niet ontbreken. Op dit tuinfeest komen de leden van de drie verenigingen samen. We verwachten een grote opkomst. Op vrijdag 3 september is Blokbusters te gast. Op een pleintje wordt live radio gemaakt. Dit met de mensen uit de buurt. Dit programma, vergelijkbaar met Radio Gaga, biedt een laagdrempelig platform om op verhaal te komen. Artiesten en kunstenaars maken het plaatje volledig. Zo komt er een boomkunstenaar die samen met omwonenden en geïnteresseerden een kunstwerk maakt dat mag blijven staan. In november komen The Starlings optreden en in januari brengt het koor Onze Rijkdom uit Borgerhout, onder leiding van Hans Van Cauwenberghe, zelfgemaakte liedjes over het leven in armoede en kwetsbaarheid. Daarnaast zijn er nog kleinere activiteiten gepland met de verenigingen zelf.
Laat ons niet vergeten: ‘er schuilt kracht in kwetsbaarheid’.


archieffoto: Piv Huvluv