Bredene zet in op lokaal klimaatbeleid

0
62
klimaatbeleid

 Een groene leefomgeving is voor veel Bredenaars van grote waarde. Groen is niet alleen belangrijk voor een aangename leefomgeving, het is ook hard nodig om onze gemeente te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Bredene wil de komende jaren sterk inzetten op een ambitieuze visie over het lokaal klimaat waarbij de participatie met de inwoners centraal staat.

Nog meer dan in het verleden wil Bredene de komende jaren de kaart van het klimaat trekken. Voor sommigen is dat genieten van de natuur, voor anderen ontspannen in het park of een plek om te sporten of te spelen. In sommige buurten is het een plek om samen te komen en voedsel te verbouwen, zoals de volkstuintjes, en voor wilde dieren is het een thuis.

In een groeiende gemeente waar er vraag is naar woonruimte en de openbare ruimte vaak de achtertuin is, is er daarom blijvende aandacht nodig voor aanleg, behoud en beheer van groen, zodat iedereen daarvan kan blijven genieten.

“Bredene investeerde de voorbije jaren al sterk in de duurzaamheid van de wijken en het leefmilieu: denk maar aan de aanleg van tal van postzegelparkjes, subsidies voor wie bomen plant, het volledig herinrichten van het Ramaekerspark en het Vicognepark, de aanleg van Grasduinen, de jaarlijkse uitbreiding van het geboortebos, de vergroening van het wagenpark van het lokaal bestuur waarbij de dienstwagens van het OCMW allen vervangen werden door elektrische exemplaren, het stimuleren en faciliteren van het duurzaam verplaatsingsgedrag van ons eigen personeel met de geplande aankoop van elektrische fietsen,…”, verduidelijkt schepen van milieu Kristien Vanmullem.

Maar Bredene wil nog verder gaan en zal nu, met de oprichting van een ‘Klimaatwerkgroep’, alle stakeholders samenbrengen. “
Het gaat immers om meer dan alleen bomen planten” zegt burgemeester Steve Vandenberghe. “Met de oprichting van een ‘Klimaatwerkgroep’ willen we niet enkel zorgen voor meer groen. We gaan de boer op en betrekken hiervoor naast de gemeentelijke diensten ook jongeren, senioren, milieuverenigingen, specialisten, enz… voor wat de inkleding van de openbare zones zoals speelpleinen of groenzones betreft. We krijgen als gemeentebestuur soms opmerkingen dat Bredene wordt volgebouwd. En het klopt dat onze gemeente de voorbije jaren een sterke groei heeft gekend. Vele jonge gezinnen hebben zo een woning in Bredene kunnen kopen. Maar we kunnen de nog beschikbare bouwgrond, die er nu al tientallen jaren ligt, onmogelijk als groene zone inrichten. Wat we wél kunnen doen is ervoor zorgen dat nieuwe woonzones op een duurzame, leefbare en klimaatvriendelijke manier worden ingericht”, verduidelijkt burgemeester Steve Vandenberghe.

Bij het bepalen van deze visie wil Bredene rekening houden met tal van factoren: het klimaat en de biodiversiteit, een betere opname van regenwater door vergroening, het natuurvriendelijker maken van gebouwen,… “We moeten ook nadenken over ontharding en willen inwoners hierin stimuleren en sensibiliseren”, zegt schepen van ruimtelijke ordening Kristof Vermeire.

Bredene wil deze nieuwe visie vanaf september implementeren. “Een groene leefomgeving is voor ons van groot belang en het staat bovenaan onze agenda. Maar een groene en leefbare gemeente maak je met vele handen. We hebben al veel inspanningen gedaan, maar hebben nog een lange weg te gaan”, besluit burgemeester Steve Vandenberghe.