Bredene neemt maatregelen om 4e golf in te dijken.

0
118
Covid safe ticket

Vanaf vrijdag 29 oktober zijn ook in Bredene de maatregelen van kracht die door het overlegcomité werden ingevoerd.  De mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van:

  • winkels en winkelcentra,
  • zorginstellingen,
  • publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen,
  • inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra,
  • bibliotheken, spelotheken en mediatheken,
  • erediensten
  • In het milieu- en recyclagepark moet géén mondmasker worden gedragen
  • In het buurtrestaurant (Lokaal Dienstencentrum) zal met een Covid Safe Ticket worden gewerkt
  • Voor activiteiten binnen (vanaf 200 personen) zal met het Covid Safe Ticket worden gewerkt.  De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt.
  • Voor activiteiten buiten (bvb. Herfstfeest) wordt niet met het Covid Safe Ticket gewerkt maar moet een mondmasker worden gedragen als niet voldoende afstand kan worden gehouden.
  • Telewerk wordt sterk aanbevolen en ook bij het gemeentebestuur zal dit opnieuw worden toegepast.

Ik ben nog niet gevaccineerd, maar wil dat alsnog doen?  Waar kan ik terecht?

Wie nog niet gevaccineerd is maar zich alsnog wil laten vaccineren kan terecht in het vaccinatiecentrum  in Bredene.  Maak een afspraak via het callcenter van het vaccinatiecentrum (059/33 97 99).

Een ‘coronacertificaat’ of ‘coronapas’ aanvragen: hoe doe je dat? En hoe werkt dat Covid Safe Ticket?

Wie vanaf  1 november onder andere op café of restaurant (niet op het terras) wil, naar een fitnesscentrum gaat of naar een binnenevenement van minimum 200 aanwezigen of buitenevenement van minstens 400 aanwezig trekt, heeft een Covid Safe Ticket nodig.  Het Covid Safe Ticket is een document, zowel op papier als digitaal te verkrijgen, met daarop een QR-code met alle essentiële informatie. Men kan het krijgen als men volledig gevaccineerd is, de voorbije zes maanden de ziekte al heeft doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen.

Bredene helpt

Vanaf vrijdag 29 oktober tot en met 19 november 2021 voorziet Bredene in hulp voor wie het Covid Safe Ticket wil afdrukken of op de smartphone wil plaatsen. Men kan hiervoor elke werkdag van 9 tot 12 uur in de onthaallounge van de Woonzorgcampus Jacky Maes terecht.  Vrijwilligers helpen er inwoners verder op weg.   Let wel: men moet zich aanbieden met een identiteitskaart (met pincode!) en/of itsme-code!

Waar moet je een Covid Safe Ticket voorleggen in ons land?

Het Overlegcomtié heeft het gebruik van het CST uitgebreid. Hier moeten alle Belgen vanaf 1 november een coronapas voorleggen:

• Discotheken en nachtclubs.

• Cafés en restaurants (behalve op het terras).

• Fitnesscentra.

• Evenementen met minimum 200 aanwezigen binnen en minimum 400 buiten.

• Organisatoren krijgen de vrijheid om een coronapas te vragen, ongeacht de omvang van hun evenement.

• In Vlaanderen mogen ook woonzorgcentra een CST vragen.

Wat is een coronacertificaat?

Het Covid Safe Ticket is een document, zowel op papier als digitaal te verkrijgen, met daarop een QR-code met alle essentiële informatie. Men kan het krijgen als men volledig gevaccineerd bent, de voorbije zes maanden de ziekte al heeft doorgemaakt of een negatieve coronatest kan voorleggen.   In de praktijk gaat het om drie verschillende soorten certificaten:

– Een vaccinatiecertificaat bewijst dat men volledig gevaccineerd is tegen het Covid-19-virus. Dat moet gebeuren met een door Europa erkend vaccin. In de meeste gevallen is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de tweede prik, omdat de bescherming dan pas optimaal is.

– Met een testcertificaat kan men bewijzen dat men een Covid-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Een PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur, een sneltest niet ouder dan 24 uur.

– Een herstelcertificaat toont aan dat men hersteld is van Covid-19 na een eerdere positieve Covid-19-test. In ons land worden een herstelcertificaat en een certificaat van één vaccindosis gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

Het is dus mogelijk dat men meerdere certificaten ontvangt, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel de eerste als de tweede) ontvangt men een afzonderlijk certificaat.

Hoe aanvragen?

Er zijn een paar manieren om het certificaat aan te vragen. Via de smartphone kan men de officiële CovidSafeBe-app downloaden. Men moet er dan drie vragen beantwoorden die uitwijzen welke Covid-certificaten er beschikbaar zijn. Om die in de app te ontvangen, moet men zich aanmelden met een digitale ID, zoals Itsme.   Wie liever de website gebruikt, kan terecht op www.covidsafe.be. Daar vindt men de link naar de overheidswebsites waar men zijn certificaat kan downloaden en eventueel afdrukken. Het is ook mogelijk het certificaat te laten opsturen naar het thuisadres, maar dan moet men er wel rekening mee houden dat men het document pas een week later krijgt.   Ten slotte is er ook een telefoonnummer waarop men een papieren document kunt aanvragen. In Vlaanderen is dat 078/78.78.50.

Welke informatie staat er op het coronacertificaat?

Op de ‘coronapas’ staan een unieke QR-code en enkele persoonsgegevens, zoals de naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie of het resultaat van de coronatest. Om privacyredenen worden er geen andere gezondheidsgegevens meegedeeld. Die gegevens mogen bovendien ook niet worden opgeslagen door de landen die men bezoekt. Er is ook geen centrale EU-databank.

Vanaf wanneer is mijn certificaat beschikbaar?

Het vaccinatiecertificaat is beschikbaar de ochtend nadat de vaccinatiecentra de gegevens hebben ingevoerd in de Vaccinnet-databank. Meestal voeren zij die data in op de dag van de vaccinatie zelf, maar dat kan ook enkele dagen later zijn.   Een testcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten hebben ingevoerd in de databank van Sciensano. Meestal valt dat moment ongeveer samen met het moment waarop men verwittigd wordt van de uitslag van de test. Een herstelcertificaat is beschikbaar anderhalf uur nadat de labo’s de testresultaten van een positieve Covid-test ingevoerd hebben in de databank van Sciensano. Opgelet: ook al is het certificaat vanaf dat moment beschikbaar, toch zal het pas 14 dagen later geldig zijn.

Hoeveel kost het?

Het coronacertificaat is gratis.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Het vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig, vanaf de dag van de vaccinatie.  Een testcertificaat is 72 uur geldig, te tellen vanaf het moment van de test. Omdat labo’s tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, ontvangt men meestal een certificaat dat nog 24 tot 48 uur geldig is.  Een herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na het moment van een positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test.

Waar kan men met de coronapas naartoe reizen?

Het coronacertificaat is alleen geldig voor reizen binnen Europa. De Europese Commissie werkt wel samen met de Wereldgezondheidsorganisatie om ervoor te zorgen dat het Europese certificaat ook elders in de wereld wordt erkend. De kans is wel erg groot dat populaire vakantiebestemmingen buiten Europa het certificaat zullen aanvaarden.  Experts raden reizen buiten Europa nog altijd af. Binnen de EU staan alle landen ongeveer op het zelfde vaccinatieniveau en kunnen ze vrij gelijkaardige curves voorleggen. Dat is lang niet het geval in de rest van de wereld.