Bredene krijgt met Marie Curiestraat allicht nieuwe vrouwelijke straatnaam

0
585
Straatnaambord

Er komt een nieuwe verkaveling naast de Darwinsite (aansluitend op doortrekking Zeelaan). Hierbij komt er een nieuwe straat, die de naam Marie Curiestraat zou krijgen. Maria Sklodowska-Curie, bekend als ‘Marie Curie’, (1867-1934) was een Pools-Frans schei- en natuurkundige en een pionier op het gebied van de radioactiviteit. Zij ontving twee Nobelprijzen en ontdekte de elementen polonium en radium.

De Marie Curiestraat komt vlakbij de Charles Darwinlaan te liggen. Zowel Marie Curie als Charles Darwin waren beiden bekende wetenschappers en in de toekomst kan bij nieuwe straatnamen in de directe omgeving dan ook verder aangesloten worden op dit thema. Bovendien is er, buiten de leden van het Koningshuis, momenteel nog maar één vrouwelijke straatnaam in Bredene, namelijk de Germaine Vansteenkistestraat. Ook zijn er algemeen in Vlaanderen relatief weinig (ongeveer 15%) vrouwelijke straatnamen.

Het thema van de vrouwelijke straatnaam kreeg recente ook meer aandacht door de oproep van radiopresentatrice Sofie Lemaire voor meer vrouwelijke straatnamen. Een oproep die bij verschillende Vlaamse steden en gemeenten weerklank vond. De nieuwe straatnaam zou op die manier ook inspelen op een zekere maatschappelijke vraag en tendens. De gemeenteraad zal de straatnaam nu voorlopig vaststellen. Na gunstig advies van de cultuurraad en een openbaar onderzoek kan de straatnaam vervolgens definitief vastgesteld worden.