Bart’s Bakery

0
1474
Bart's Bakkerij

Een nieuwe zaak in volle corona lockdown openen, het was geen sinecure. Toch is uitgerekend dat wat Bart Dufour deed met Bart’s Bakery in de Kapelstraat. “We hebben er ons door gesparteld en nooit gepanikeerd”, is Bart altijd optimist gebleven.
Met zijn 55 lentes is Bart allerminst een jonge starter. “Christel (zijn echtgenote, mm) en ik hebben jarenlang een bloeiende boekhandel uitgebaat op de wijk Mariakerke in Oostende. Wij hebben die enige tijd geleden overgelaten. Maar enkele jaren geleden ben ik zwaar ziek geworden. Dan krijg je een ander perspectief op het leven.
Toen ik na mijn laatste controle het goede nieuws kreeg dat ik genezen was, ben ik me beginnen afvragen wat ik nog kon gaan doen. Je moet weten, ik ben altijd zelfstandige geweest en zag het niet zitten om de laatste jaren van mijn carrière bij iemand in dienst te gaan.”

Net toen kwam Bart een kleine (koude) bakkerij langs de Kapelstraat in Bredene Duinen op het spoor. “Naast de deur is boekhandel ‘De Gazette’, die uitgebaat wordt door Dino Dehamers. Dino is een vriend, die ooit nog de krantenronde van onze boekhandel voor zijn rekening nam. Hij gaf me de tip dat de zaak over te nemen stond. Het leek ons een ideale uitdaging: een kleine, beheersbare zaak waar je nog een band met je vaste klanten kunt opbouwen. En zo sta ik hier vandaag als uw nieuwe verse bakker.”

Maar net toen Bart en Christel hun nieuwe zaak wilden opstarten, barstte het coronavirus in alle hevigheid los. “We zijn gelukkig geen jonge twintigers meer, die van nul moeten starten. Ik moet geen carrière meer maken. We hebben dan ook nooit gepanikeerd. Zolang ik alle leveranciers kon betalen, was ik allang blij. En dat is gelukt.”

Toch is Bart opgelucht dat de mensen stilaan weer de draad van het gewone leven kunnen oppikken. “Ik sta niet graag met mijn vingers te draaien en dat heb ik de voorbije weken wat teveel moeten doen naar mijn goesting. Voor mij mag het alle dagen volle bak zijn.”
En dat was het tijdens het Pinksterweekend ook. “We beginnen stilaan wat vaste klanten te krijgen en ook de tweedeverblijvers, sterk in de meerderheid in deze buurt, komen sinds vorige week weer af. Ik heb begrepen dat de omliggende vakantieparken voor 75% door Duitsers ingenomen worden. Die kunnen voorlopig de grens nog niet over. Maar eens het zover is en de zomer volop woedt, wordt het hier superdruk”, kijkt Bart al hoopvol vooruit.

Wij wensen namens Nieuwsbredene.be Bart en Christel heel veel succes met hun zaak!

Tekst en foto: Marc Mahieu