Tijdens de laatste zitting van 2024 keurde de Bredense gemeenteraad de eveneens laatste aanpassing van het lopende meerjarenplan goed. Het was trouwens de eerste gemeenteraad in de nieuwe legislatuur met de nieuwe bestuursploeg. Maar dat was niet de enige reden waarom de goedkeuring van het budget dit keer een bijzondere editie was.
Het gemeentebestuur maakt in 2025 een nieuw meerjarenplan, maar de laatste aanpassing van het lopende meerjarenplan bleek alvast een voorsmaakje voor wat zal volgen. “Het zijn uitzonderlijke omstandigheden omdat de financiële toestand van onze gemeente ons zorgen baart”, zegt de nieuwe schepen van financiën Lucas Vandendriessche. “De vorige bestuursploeg heeft, in overleg met het nieuwe bestuur, reeds een maand geleden enkele maatregelen genomen om de financiën van de gemeente onder controle te krijgen. Vooruit en Alternatief24 hebben samen beslist om alle nieuwe initiatieven ‘on hold’ te zetten, om de grote terugkerende uitgaven te bekijken op kostenefficiëntie, om alle werkingsuitgaven strikt te monitoren en om de personeelsuitgaven te beheersen door elke nieuwe aanstelling kritisch te bekijken. Ik benadruk dat deze maatregelen samen genomen zijn en ook in 2025 aangehouden zullen worden. De financiële toestand van de gemeente zet ons daartoe aan en daar hebben een aantal externe en uitzonderlijke omstandigheden voor gezorgd. Het zijn omstandigheden die zich ook bij andere vergelijkbare gemeenten aandienen. Wat we niet zullen doen is de belastingen verhogen. Maar we vragen de burger wel om begrip voor de eventuele keuzes die gemaakt zullen worden”, verduidelijkt schepen Vandendriessche.
Inflatie en exploitatie WZC
Bredene nam de voorbije legislatuur nauwelijks nieuwe leningen op en deed aan schuldafbouw. “We hebben dat bewust gedaan en veel nieuwe projecten gefinancierd met de opgebouwde reserves”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. De uitzonderlijke omstandigheden zijn om te beginnen voor een stuk te wijten aan de inflatiepiek van enige tijd geleden. “De gestegen personeelskosten konden dan wel gebudgetteerd worden, maar tot op heden ondervinden we de gevolgen nog in steeds toenemende werkingskosten. Leveranciers en aannemers moeten de gestegen kosten immers ook doorrekenen. Daarnaast zijn er de stijgende exploitatieuitgaven van het Woonzorgcentrum Jacky Maes. De bouw is mooi afgerond en we willen absoluut niet inboeten op kwaliteit en zorg, maar de exploitatie zorgt voor heel wat budgettaire uitdagingen”, geeft schepen Vandendriessche aan. Bredene wordt de komende jaren ook geconfronteerd met aanzienlijke verhogingen voor bijvoorbeeld de politiezone en brandweerzone. Ook deze diensten raken het inflatiespook niet kwijt. “De voorbije jaren zijn een flink aantal niet-voorziene investeringen gedaan. Ik denk dan aan flankerende investeringen bij de bouw van het nieuwe zwembad en aan noodzakelijke investeringen in energie-oplossingen (LED-verlichting en zonnepanelen) naar aanleiding van de energiecrisis. Ook de pensioenbom, die door de daling van ons vastbenoemd personeel elke jaar stijgt, weegt op ons budget. Het legt een ernstige hypotheek op de personeelsuitgaven. Tot slot zijn er de toenemende financiële risico’s die algemeen maatschappelijk van aard zijn. Het gaat bijvoorbeeld over de stijgende vergrijzingskost, de prognose van stijgende energiekosten, de Federale schuldenlast en de mondiale instabiliteit…”, zegt schepen Lucas Vandendriessche.
Ambitieus meerjarenplan met budgettair realisme
Het komende jaar is dus eerder conservatief gebudgetteerd. “Het moet voor zuurstof zorgen voor de komende jaren, terwijl we dit jaar een nieuw meerjarenplan en -budget voorbereiden. We voeren ook een kerntakendebat waarbij we zullen bekijken wat we moeten doen en wat we willen doen. Aan de andere kant zal het nieuwe gemeentebestuur de financiële en maatschappelijke uitdagingen niet uit de weg gaan. Er komt een ambitieus meerjarenplan, zij het dan met het nodige budgettaire realisme”, zegt schepen Lucas Vandendriessche.