Bredene keurt RUP Agrarisch gebied goed

0
20

Het Bredens gemeentebestuur keurde zopas het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Agrarisch gebied goed. Met het plan toont Bredene dat het de vrije ruimte in de zone tussen Zandstraat, Zuid-Oostwijk, Kwadeweg, Sluizenstraat en Bredene-Dorp wil behouden, maar tevens mogelijkheden biedt voor nieuwe activiteiten en ontwikkelingen.

Bredene wil er met dit nieuwe RUP voor zorgen dat het polderlandschap in de gemeente aantrekkelijk moet blijven voor landbouw. “Al zijn sommige gebieden binnen het RUP, door de aanwezigheid van vijvers en grachten, niet meer bruikbaar voor landbouw”, geeft schepen van ruimtelijke ordening Kristof Vermeire aan. “Maar toch willen we de volledige zone binnen de contouren van het RUP als open ruimte behouden en de boerderijen helpen om zich aan te passen aan nieuwe behoeften. Dat kan door bijvoorbeeld zelf producten te verwerken of het landschap te beheren. Oude boerderijen – en dan vooral het erfgoedkarakter ervan – moeten behouden blijven, maar we laten wel nieuwe functies toe zoals jeugdkampen, kleine vakantieverblijven of culturele voorzieningen. Er komen geen nieuwe woongebieden, maar bestaande woningen mogen wel gerenoveerd of uitgebreid worden, zolang ze niet vervallen zijn”, geeft schepen Kristof Vermeire aan.

Oog voor recreatie

Het gemeentebestuur creëert met dit nieuwe RUP ook mogelijkheden voor de ontwikkeling van recreatie. “Dat kan bijvoorbeeld door de aanleg van een fiets- en wandelpad tussen de dorpskern en het poldergebied, want nu is daar wel een gebrek aan,” zegt schepen Kristof Vermeire. In het gebied rond de site Jagerspad wordt het dan weer mogelijk om nieuwe activiteiten zoals natuurinclusieve landbouw, zorg- of kinderboerderijen en plattelandstoerisme te ontwikkelen. Er is hier ook plaats voor kleine, tijdelijke recreatieve voorzieningen en jeugdkampen.