Wijndomein Vitse-Boydens in de Bredense polders.

0
834
Wijnranken

Het koppel heeft naast kampeerverblijfpark Park Costa nog een passie. In de vallei van de Marne, vlakbij Epernay, baten ze een eigen wijndomein uit. Hun Champagne Vitse – Boydens (Blanc de Blancs) wordt volledig gemaakt van Chardonnaydruiven. “Het is onze droom om ook hier aan zee een biologisch wijndomein te beginnen”, zegt Pieter enthousiast. De eerste stap werd al gezet met de aankoop van de bouwvallige hoeve Hof ter Blauwe Sluyze vlakbij de grens met De Haan. Het fietsnetwerk passeert er voor de deur. “Uit diepgaand onderzoek is gebleken dat de bodem daar uitermate geschikt is voor wijnbouw. We hebben een architect aangesteld om een wijnloods/wijnhuis te ontwerpen die perfect in het landschap geïntegreerd zal worden Pieter is meervoudig gediplomeerd wijnkenner/sommelier en heeft de toekomst al uitgetekend. Ondertussen is hij ook gestart met een extra opleiding voor wijnboer/wijnbouwer.Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste wijnstokken in 2022 geplant. De eerste oogst verwachten ze na 3 jaar. “We hebben goed nagedacht met welke druivensoorten we willen werken. Het wordt onder voorbehoud de Sauvignac Blanc een witte druivensoort uit de Charente-Maritime met een mooie zuurtegraad die uitstekend kan gebruikt worden in mousserende wijn. De druif is bestand tegen het maritieme klimaat en werd tot nu toe nog niet geïntroduceerd in België. Daarnaast gaan we ook (onder voorbehoud) de Doraldruif uit Zwitserland telen. We gaan voor een Belgische schuimwijn, witte wijn en eventueel een rosé.

”Passie voor kunstToeristen kunnen in september helpen druiven plukken of een rondleiding op het wijndomein volgen, compleet met proeverij. We spelen ook met het idee om een kunstenaar elk jaar een ander etiket te laten ontwerpen. Wijn en kunst, twee passies van ons, liggen dicht bijeen. Wijn maken is voor mij ook een kunstvorm. In alles wat ze doen, is ecologie een maatstaf. “Duurzaamheid is niet zomaar een modewoord”, zegt Pieter. “We zijn het aan onszelf en volgende generaties verplicht om wijs om te gaan met moeder natuur. Dat doen we op de camping en zijn we zeker ook van plan in ons wijndomein. We bereiden de grond goed voor door er eerst kruiden en bloemen in te zaaien. Dat brengt op natuurlijke wijze meer mineralen in de grond. Wijnbouw is best wel intensief. Als je aan zo’n onderneming begint, weet je dat het een langetermijnproject wordt.”De Vitse – Boydenswijnen zullen ter plaatse worden verkocht. Ook nu al kan je er pure en zelfgemaakte producten bekomen, zoals honing van de Park Costabijen en het Park Costabier, een bruin bier, tripelbier met gember en een blond bier waar zeezout aan wordt toegevoegd.Foto: wijngaard in de Champagneregio en van de huidige situatie in de Zuid Oostwijk te Bredene.