Vogels spotten

0
403
vogelspotter

Vogelspotters zakken massaal af naar Bredene om de Kuifduiker, Brilduiker, Ijseend, de Rosse Franjepoot en de Bruine Boszanger te spotten

Zaterdag zakten heel wat vogelspotters uit het hele land en zelfs uit het buitenland af naar Bredene. Heel wat overtrekkende zeldzame vogels kozen Bredene uit als rustplaats, alvorens verder te vliegen naar hun bestemming. De Rosse Franjepoot, de Ijseend, de Brilduiker, de Kuifduiker en de Bruine Boszanger… ze waren er allemaal.

2020 is het jaar van de vogelspotters geworden. Aangezien niet iedereen mocht werken, er amper evenementen waren en ook een restaurantbezoek op bepaalde momenten iets leek uit een ver verleden, bleef er heel wat tijd over. Tijd die vogelspotters maar al te graag gebruikten om… jawel, vogels te spotten.

Vogelspotters moeten heel veel geduld opbrengen en worden daar niet altijd voor beloond. Heel soms vliegt een van die zeldzame vogelsoorten tijdens een zeldzaam moment voor hun lens voorbij. Een klik en het staat erop. De klik zelf duurt amper een fractie van een seconde, maar daar gingen veel uren en zelfs dagen wachten aan vooraf.

In Bredene hielden zaterdag op verschillende plaatsen heel wat vogelspotters de wacht. Bredene lijkt populair bij zeldzame vogelsoorten om er even uit te rusten. Vaak gaat het om vogelsoorten die ons land overvliegen en een plaats uitkiezen om er even uit te blazen, alvorens hun tocht verder te zetten. De laatste dagen worden in Bredene heel wat vogelsoorten gespot. De spotters plaatsen hun gespotte vogel op waarnemingen.be en dat lokt heel wat andere vogelspotters.

Carlo Menten (48) uit Sint-Truiden heeft een appartement aan de kust en zag op de website dat er de laatste dagen een Rosse Franjepoot aanwezig was ter hoogte van de Spuikom in Oostende en Bredene. De Rosse Franjepoot is een zeldzame verschijning in ons land. Gemiddeld zijn er zo’n tien tot twintig waarnemingen per jaar. Reden voor Carlo om, vergezeld van zijn telelens, af te zakken naar Bredene. “De Rosse Franjepoot is een broedvogel die zich vooral ophoudt in de arctische gebieden. Meestal trekken ze naar de Afrikaanse kust van eind oktober tot begin december. Daarbij houden ze tijdens het overvliegen dikwijls halt in ons land. Het is uitzonderlijk dat de vogel nu nog wordt gespot in januari.”

Naast de Rosse Franjepoot werd ook een Ijseend, met zijn typische zwart-wit verenpak en lange staart, waargenomen. Maar ook de Brilduiker, gekenmerkt door een witte vlek op de wang, en de Kuifduiker, die opvalt door zijn goudgele, verlengde kopveren, werd er gezien. Maar het meest speciale vogeltje die Bredene als ideale rustplaats ziet is toch wel de Bruine Boszanger.

Danny Claeysier uit Zerkegem zakte af naar Bredene, speciaal om de zeldzame vogel te spotten. De Bruine Boszanger houdt zich naar verluid op in het park tussen de Breeweg en de bibliotheek. “De Bruine Boszanger is uiterst zeldzaam”, vertelt Danny. “Het is een kleine zangvogel en leeft voornamelijk in laag struikgewas. Het vogeltje komt meestal voor in delen van Oost-Azië en is herkenbaar aan de duidelijke witte wenkbrauwstreep. Het is een heel zenuwachtig vogeltje en had zelf nog de kans niet om ze te spotten, maar ik heb geduld. Dat moet wel, anders begin je er beter niet aan. Laatst kon ik de Siberische Boompieper, die vooral in Rusland leeft, nog spotten.

Wat je met vogels spotten wint? Het goede gevoel (lacht). Het is een hobby als een ander, niet? De ene zoekt zeldzame schelpen op het strand, wij zoeken zeldzame vogels.”

Niet alleen uit ons land lokken de zeldzame vogelsoorten spotters. “Ik zag hier net een man uit Zwitserland en er was ook een Engelsman. Dat gebeurt nog al eens als het om echt zeldzame vogels gaat”, klinkt het nog.

Tekst en foto’s vogelspotters: Jeffrey Roos

Foto’s vogelsoorten internet