Strand Bredene verandert van naam naar Wanyanstrand

0
95
wanyanstrand

“De klimaatcrisis laat zich overal voelen”

Het strand in Bredene verandert vanaf 6 november tijdelijk van naam en wordt het Wanyanstrand. Dat gebeurt voor de 11.11.11-campagne die aandacht vraagt voor klimaatonrecht. “De klimaatcrisis voelen we overal, van de Stille Oceaan tot hier in Bredene”, zegt Schepen Kelly Spillier.

Zeg vanaf vandaag niet langer Bredene strand, maar het Wanyanstrand. Met die tijdelijke naamsverandering willen 11.11.11 en de gemeente Bredene de link maken tussen de onvoorspelbare temperaturen en stijgende zeespiegel in Stille Oceaan enerzijds, en de Belgische kustregio anderzijds. Beide zeegebieden worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis.

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Tommelen. Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.” – ​ schepen Kelly Spillier

“De gevolgen van de klimaatcrisis zijn overal ter wereld pijnlijk tastbaar. Ook hier in Bredene, waar steeds warmere zomers en hittegolven ons steeds meer confronteren met de realiteit van de stijgende zeespiegel die er zit aan te komen”, schetst Schepen Kelly Spillier. “Het is al lang geen ver-van-ons-bed-show meer.”

Dat verhaal klinkt in Micronesië bekend in de oren. Alle eilandstaten in de Stille Oceaan, en dus ook het tropische Wanyan Beach in Micronesië, worden ernstig bedreigd door de stijgende zeespiegel, krachtige tyfoons en intense droogte. Koraalriffen die de kustgemeenschappen beschermen bij overstromingen en erosie sterven. Eilandbewoners verliezen hun inkomen uit visvangst en thuis.

“Klimaatonrecht raast om ons heen. Maar voor eilandstaten als Micronesië zijn de gevolgen nog groter”, benadrukt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “Dat is klimaatonrecht waar we niet kunnen naast kijken. Alleen mogen we ons niet blindstaren op deze problemen. Wereldwijd strijden moedige activisten en organisaties voor klimaatoplossingen.”

Concrete oplossingen

Met haar najaarscampagne kijkt 11.11.11 dit jaar verder dan de problemen van klimaatonrecht, en schuift de organisatie concrete oplossingen naar voren. Die oplossingen gaan van bebossingsprojecten in Oeganda tot boeren in Peru weerbaarder maken tegen de gevolgen van de klimaatcrisis aan de hand van irrigatiesystemen.

Opvallend is dat 11.11.11 ook een project in Wallonië naar voren schuift. “Daar steunt onze lidorganisatie Caritas International slachtoffers van de overstromingen met rechtsbijstand om hen te behoeden voor oplichters of complexe administratie,” zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen. “De grootste gevolgen treffen vooral die mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Dat is zo in Botswana bij droogte, maar dat was ook het geval in Wallonië na de verwoestende overstromingen.

Solidaire Bredenaars

“Met deze actie verklaren … Bredenaars ​ zich solidair met die talloze klimaatstrijders wereldwijd. Maar het blijft niet bij woorden alleen”, benadrukt schepen Spillier. “Komende weken trekken duizenden 11.11.11-vrijwilligers de straten op om geld in te zamelen voor al die klimaatoplossingen. Ook in Bredene, daar nodigen we iedereen uit voor een ontbijt op 11 november ten voordele van 11.11.11 … Bredenaars kunnen hun solidariteit volop tonen.”

Wil je de 11-campagne steunen? Doe mee aan een van de vele activiteiten of doe een gift op www.11.be/klimaatonrecht

bron: 11.11.11