Zelfs aan mooie liedjes komt een einde

0
26

Bredene – Ook aan het jaarlijkse Volkszangfeest van de Confrérie van ’t Vynckx- en Woutermansambacht en Ocarina komt, na vijfendertig jaar, een einde.

Telkens op 10 november, op de vooravond van Wapenstilstandsdag, organiseerde de Bredense Confrérie samen met het Jeugdensemble Ocarina een gratis zangfeest; een eerste keer in 1989. Iedereen was er welkom. Op het programma stonden elk jaar weer bekende en minder bekende Vlaamse volksliederen. De aanwezigen zongen onder leiding van dirigent Germain Demuynck en onder begeleiding van Ocarina uit volle borst mee.

Aanvankelijk zongen we afwisselend in een van de parochiezalen van Bredene: Cruysduyne (Bredene-Duinen), Cappelrie (Bredene-Dorp) en Caproen (Bredene-Sas). Eén keer, in het jaar 2000, trokken we ‘op verplaatsing’ naar zaal Vuurtoren op de Vuurtorenwijk. Uiteindelijk werd de Cappelrie in Bredene-Dorp onze vaste stek.

In de loop van vijfendertig jaar zongen we zomaar even drieëndertig (!) volkszangfeesten bijeen. Tweemaal op rij, in 2020 en 2021, fungeerde covid als spelbreker.

Ondertussen rezen de kosten de pan uit. Het was nooit de bedoeling geld te verdienen met het initiatief maar ook niet om verlieslatend te zijn.

De publieke belangstelling ging er geleidelijk op achteruit, niet alleen als gevolg van maar toch vooral sedert covid.

Ook de vrijwilligers die instonden voor de organisatie, zijn sedert 1989 vijfendertig jaar ouder …

 We hebben de knoop doorgehakt: er komt geen vierendertigste volkszangfeest.

Samen met een trouw publiek hebben we genoten van drieëndertig volkszangfeesten, best een hele prestatie! Mooie liedjes duren soms wél lang!

We willen allen die er door hun stemmige en enthousiaste aanwezigheid een muzikaal volksfeest van maakten dan ook van harte bedanken, heel speciaal de muzikanten van Ocarina en dirigent Germain Demuynck.

Confrérie zingt kerst

De jaarlijkse zangstonde op tweede kerstdag, aan de Visserskapel, gaat wél door. Dan zingen we samen kerstliederen.

Daarna toosten we met een beker Glühwein of warme chocolademelk op de gezondheid van het kerstekind en van ons allen.

Afspraak op donderdag 26 december, om 16 uur.

Dierk Rotsaert

Deken Confrérie van ’t Vynckx- en Woutermansambacht Bredene