Historisch: De bevrijding van Bredene

0
51

Jacques Deroo schetst ons een stuk belangrijke geschiedenis gedurende 10 dagen.

We mogen de Canadezen NOOIT vergeten.

Van 9 september tot 8 november = gevecht om de monding van de Schelde. Bevrijding Zeebrugge, Heist en Knokke = 7 weken nadat Bredene werd bevrijd.

Gisteren, 9 september, waren de Canadezen opgerukt tot Zeebrugge (tot het Leopoldkanaal), maar verder konden ze niet. De Duitsers waren daar massaal verzameld om de monding van de Schelde ten allen tijde in handen te houden zodat geen enkel schip van de geallieerden naar Antwerpen kon varen. Ook aan de overkant van de Schelde (Walcheren) werden de Duitsers massaal zelfs versterkt. De geallieerden bombardeerden Breskens op 11 september om de Duitse hergroepering tegen te werken. Ze hadden daags voordien pamfletten uitgestrooid om de bevolking te vragen om te schuilen, maar deze pamfletten kwamen op de Belgische kust terecht. Gevolg: 184 burgers te Breskens stierven tijdens deze onverwachte bombardement. Wat verder trokken de Canadezen vanuit Brugge naar Moerkerke en staken het Leopoldkanaal over en toen begon er een gruwelijke ingewikkelde 5 oorlogsweken. Volgens deskundigen de moeilijkste veldslag van de 2de wereldoorlog. Aan geallieerde kant vielen er 13.000 doden, w.o. 6.367 Canadezen.

De geallieerden bombardeerden dagenlang de kuststeden van Walcheren met bedoeling om de dijken te breken dat alles onder water zou lopen want de Canadezen waren prima in watergevechten met hun amfibievoertuigen. Telkenmale werd de bevolking dagen voordien met pamfletten verwittigd, alsook via radioberichten, maar de Duitsers gaven bevel dat de inwoners ter plaatse moesten blijven om mee te helpen om de dijken te dichten, wat ze ook deden. Te Westkapelle (NL) kwamen 160 burgers door verdrinking om het leven. Vlissingen werd eveneens gebombardeerd door 247 vliegtuigen, 2u lang, 125 burgers kwamen om. De zee stroomde het land in. Bijna gans Walcheren stond onder water.

Bevrijding Breskens: 21 oktober werd Breskens bevrijd.

Bevrijding Sluis: 1 november. De Canadezen trokken Sluis binnen, Bijna alle huizen waren zwaar beschadigd door de vele beschietingen. Dagen en nachten sliepende de mensen in kelders.

Bevrijding Knokke: 1 november. Het Geheim Leger verzamelde om 7u op het stadhuis en verspreidde zich om de Canadezen tegemoet te gaan om hen beter te begeleiden in de mijnenvelden. Om 8u warende eerste Canadezen er. De voorpost kwam via de Graaf Jansdijk naar de Judestraat, vervolgens Verweeplein, stadhuis, en verder naar Zoutelaan. Elk jaar wordt er te Knokke een bevrijdingsmars georganiseerd. Als 1 november op een zondag valt, wordt er die dag geen bevrijdingsmars georganiseerd omdat de leden van de Gereformeerde kerk in NL niet werken en dus ook niet wandelen.

Bevrijding Heist: 2 november. Op 24 september moesten alle inwoners Heist verlaten hebben tegen 27 september omdat gans dit gebied onder water zou gezet worden.

Bevrijding Zeebrugge: 3 november. Vanaf 12 september begonnen de Duitsers heel wat hoge gebouwen te vernielen omdat ze in de weg stonden van de schietlijn der Duitsers. Het gebied werd onder water gezet en wat nog droog bleef werd herschapen in een mijnenveld.

Bevrijding Vlissingen: 3 november

Bevrijding Middelburg: 6 november

Einde slag om de Schelde: 8 november, de Duitsers gaven zich definitief over.

28 november 1944: eerste schip der geallieerden komt aan te Antwerpen.