Historisch: De bevrijding van Bredene

0
46

Jacques Deroo schetst ons een stuk belangrijke geschiedenis gedurende 10 dagen.

”We mogen de Canadezen NOOIT vergeten”, aldus Jacques Deroo.

80 jaar geleden werd Bredene bevrijd door de Canadezen. Vandaag 4 september = deel 4 = Antwerpen bevrijd !!

Gisteren hadden we het over de snelle komst van de Engelsen die op 3 september in één ruk naar Brussel reden en de hoofdstad wisten te bevrijden. Vandaag had daar een grote “overwinningsparade” plaats met de Belgische Prion-Brigade op kop.

Een andere Britse troep reed vandaag Antwerpen binnen. Dank zij de verzetsstrijders bleef de haven intact, mede omdat de Duitsers zo’n snelle opmars absoluut niet hadden verwacht. Paniek alom! Die havenstad was ontzettend belangrijk voor de aanvoer van het materiaal, manschappen en bevoorrading van de geallieerden. De Duitsers probeerden de Scheldemonding bij Breskens volledig te blokkeren zodat er geen schepen naar Antwerpen konden door varen. Ze stuurden 12.000 Duitse soldaten en heel wat kanonnen en munitie naar die streek. Hitler riep alle Duitse soldaten op die gevlucht waren om naar de Scheldemonding te komen om een verzet te vormen. Dit werd goed opgevolgd en daar zou er nog 2 maanden hevig gevochten worden. Maar toen ook de havengeul vrij kwam, bombardeerden de Duitsers Antwerpen door een totaal nieuw systeem, de “vliegende bommen” (de beruchte V2’s) die vanop een lange afstand werden afgeschoten. Op 7 oktober viel de eerste V2-bom in Brasschaat en op 13 oktober in Antwerpen-centrum. Die dag stierven er 32 burgers. Maandenlang kreeg Antwerpen dergelijke bommen, 4.200 onschuldige burgers kwamen om en 7.000 werden gewond.

Op 4 september overspoelde een uitzinnige mensenmassa de troepen van het Britse Third Royal Tank Regiment die als eerste de stad inreden. Het was echter oppassen geblazen want her en der zaten er nog Duitsers en ze maakten die dag nog 35 Antwerpse slachtoffers. De dames vielen in de armen van de soldaten en kusten hen hartstochtelijk. De (katholieke krant) “Gazet van Antwerpen” hekelde de houding van de meisjes en publiceerde volgende tekst “het is erg dat de zg goed opgevoede meisjes stonden te drentelen, te giechelen en te kussen met de soldaten, bovendien was het ontoelaatbaar dat ze zich opdrongen en verliefd werden op de soldaten…”

De verzetsstrijders namen de collaborateurs onder handen. Hun inboedel werd kort en klein geslagen, maar ze werden publiekelijk zeer hardhandig vernederd. Sommige burgers plunderden. De politie kon niet optreden door onvoldoende mankracht en ze had te weinig wapens. De politie liet de verzetsstrijders begaan. Dergelijke gebeurtenissen zouden in alle andere gemeenten plaats grijpen, ook later hier aan de kust.

Halverwege Brussel-Antwerpen: Fort van Breendonk. Even voor de intrede van Antwerpen namen de geallieerden dit fort in. De Duitsers waren ondertussen gevlucht. Dit fort was gebouwd, enkele jaren voor WOI, om de stad te verdedigen. Gedurende WOII gebruikten de Duitsers dit fort en werd het een concentratiekamp. De Joden werden doorgestuurd naar de Dossin-kazerne in Mechelen (het heden te bezoeken waard!) en vandaar werden ze doorgestuurd naar vernietigingskampen in Duitsland, Oostenrijk en Polen. In het kamp van Breendonk werden de burgers door de nazi’s op gruwelijke wijzen behandeld.

In Nederland werd 4 september “dolle dinsdag” genoemd. Aan de overkant van de Schelde haalden de inwoners de oranje vlaggen boven en kwamen in opstand tegen de Duitsers. Ze stonden de geallieerden op te wachten. Inmiddels werd het bericht verspreid dat Breda bevrijd was. Iedereen was dolgelukkig. Helaas, de geallieerden geraakten niet aan de overkant en de Duitsers namen wraak. Het gerucht dat Breda bevrijd was, kwam door de opperste van de geallieerden die niet goed wisten waar Breda lag en waar al hun soldaten precies waren. (Het zou nog tot 8 mei 1945 duren toen de Duitsers zich totaal overgaven, dat Nederland bevrijd werd van de Duitsers.)

De kust. Onzekerheid bij de bevolking, maar in blijde verwachting dat ze zouden bevrijd worden, nu Brussel en Antwerpen in handen was van de geallieerden. Maar het zou de Canadezen zijn die de kust binnen enkele dagen zou bevrijden…