Jacques Deroo schetst ons een stuk belangrijke geschiedenis gedurende 10 dagen.
”We mogen de Canadezen NOOIT vergeten”, aldus Jacques Deroo.
80 jaar geleden werd Bredene bevrijd door de Canadezen. Vandaag 3 september = deel 3 = Brussel bevrijd!!!
De Amerikanen waren gisteren op diverse plaatsen onze grens overgestoken en vandaag was het de beurt aan de Engelsen. Maar de Amerikanen bleven, maar komen want ze staken ook op 3 september de grens over bij Maubeuge en Hirson.
Ze trokken verder naar Mons die ze ook bevrijdde.
De Britten die op 2 september ‘s avonds nog in Douai bij Arras (F) waren kregen het bevel om zo vlug mogelijk naar Brussel op te rukken. In de vroege morgen van deze zonnige 3 september staken ze onze grens te Rongy-Lesdain (bij Doornik) over en dank zij de verzet-strijders konden ze in een snel-tempo oprukken naar onze hoofdstad waar ze reeds in de vooravond aankwamen. Zo’n snelle opmars had niemand verwacht. Halverwege (te Lettelinge bij Edingen) hadden ze een kleine Duitse weerstand waardoor er even halt diende gehouden te worden, maar onmiddellijk vertrok Het Tweede Britse leger (met voorop de verkenningstroep “The Household Cavalry” met motards, gevolgd door de vele tanks en honderden wagens) hun weg naar Brussel.
In Brussel heerste op 3 september een totale chaos. Op die dag verschenen er geen kranten (die onder controle stonden van de Duitsers). De Britse radio zond voortdurend het Belgisch Volkslied uit. De Duitsers waren er nog en moesten in allerijl alles nog verbranden en tot explosie brengen waar hun documenten waren. Bij hen was er groot paniek, want onverwachts waren die Engelsen in aantocht.
De Duitsers staken het justitiepaleis om 11u in brand. De bevolking probeerde heel wat te redden. De brandweer had het tegen 17u onder controle, maar dan volgden er explosies en de koepel viel naar beneden. De verzetsstrijders kwamen in actie en kwamen in opstand tegen de Duitsers. Er werd geschoten. Sommige Duitsers konden ontsnappen en vluchtten wanordelijk, anderen werden krijgsgevangenen genomen. De “oorlogsburgemeester” werd afgezet en de “echte” burgemeester kwam terug op z’n stoel. Toen om 19u45 de 1ste bataljon Welsh Guards de hoofdstad binnen reed, was er aanvankelijk geen weerstand meer. De bevolking stond al heel de dag hen op te wachten, ze vernamen de opmars via de radio. De bevolking kwam massaal hen begroeten. Die verdomde Duitsers hadden ook eerder het hotel Winsor en de gebouwen van de NMBS in brand gestoken. Maar het was oppassen geblazen want in delen van de wijk beschoten de Duitsers ‘s avonds nog de weerstand en Engelsen. De laatste schoten werden ‘s morgens op 4 september gelost, dan werden grote Duitse gevangenen afgevoerd.
Maar op diezelfde dag reed de Brigade Piron ook richting Brussel. Piron? 2.500 Luxemburgse en Belgische soldaten werden tijdens de oorlog bij de Britse soldaten toegevoegd, maar na de landing 6.6.1940 kregen ze afzonderlijke opdrachten. De Brigade kwam onder leiding van de oorlogsveteraan (1914-18) Piron. Ze volgden een andere route: Leuze-Ath tot Edinge.
Alhoewel dat de Engelsen op 3 september Brussel bevrijdde, zou de officiële overwinningsparade ’s anderdaags op 4 september plaats grijpen, maar dan met de Brigade Piron op kop.
PS: op diezelfde morgen trok de 11de Britse Pantserdivisie ook richting Brussel, maar om direct door te rijden naar Antwerpen. Ze namen de weg Doornik-Moeskroen-Ronse-Zottegem-Aalst-Asse tot Wolvertem (om ‘s anderdaags 30km verder te rijden naar Antwerpen).
En aan onze kust?? De Canadezen waren nog fel aan het vechten aan de Franse kuststeden, maar door het nieuws van de bevrijding van Brussel wisten de kustbewoners dat zij weldra ook zouden bevrijd worden. Te Blankenberge waren de Duitsers zich massaal aan het terugtrekken. Ook in andere kustgemeenten begonnen de Duitsers hun aftocht te regelen door documenten te vernietigen en overal explosies aan te brengen, meer daarover morgen.