Extra bomen in het kader van Lokaal Energie- en Klimaatpact

0
48
bomen planten

Met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact engageerde Bredene zich in 2021 om tegen 2030 18.000 extra bomen te planten in de gemeente. Momenteel worden op 7 groenzones in de gemeente tal van nieuwe bomen aangeplant.

Met succesvolle acties zoals de fruitboomactie van vorig jaar wil Bredene eigen inwoners stimuleren om zelf hun steentje bij te dragen. “Maar we geven ook zelf het goede voorbeeld. Met dit eerste kleinschalige vergroeningsproject brengen we in diverse straten en op pleinen meer groen in het straatbeeld”, zegt schepen van milieu Kelly Spillier. Bomen zorgen immers niet alleen voor een groenere aanblik, ze komen ook de biodiversiteit ten goede en dragen bij aan het terugdringen van hittestress op hete zomerdagen.

Dit vergroeningsproject is het eerste van een hele rij aan maatregelen en ingrepen in functie van de natuur en de klimaatverandering. “Als gemeentebestuur willen we ons engagement ten aanzien van het klimaatpact nakomen. Ook dergelijke relatief kleine ingrepen zijn een meerwaarde in het kader van natuurbehoud en het vertragen van de klimaatverandering. Tegelijk geven we het goede voorbeelden om inwoners te stimuleren en te motiveren hetzelfde te doen”, geeft schepen Kelly Spillier nog aan. Bij deze plantactie worden een 85-tal nieuwe bomen aangeplant op volgende plaatsen:

groenzone tussen Pluvierenerf en Kievitstraat (negen bomen)

speelplein langs de Breeweg (vijftien bomen)

Vicogneplein (zeven bomen)

hondenloopweide Bredene-Dorp (zeven bomen)

groenzone langs de Reigersstraat (achttien bomen)

site Ryckewaertshoeve (vijftien bomen)

Centrumplein en omgeving gemeentehuis (veertien bomen + onderbeplanting).

Alle locaties werden gekozen in functie van het creëren van een meerwaarde voor de bestaande groenzone. Daarnaast is ook rekening gehouden met het eventuele hinderlijke aspect van de nieuwe aan te planten boom ten aanzien van de directe omgeving. Bredene trekt voor deze actie 3.500 EUR uit.