Burgemeesters door de jaren heen

0
7

Tentoonstelling in het gemeentehuis vanaf 21 september….

3 x Zwaenepoel als burgemeester = grootvader, vader en zoon. Een woordje uitleg….

In 1770 kwam er een zekere Cornelis Zwaenepoel naar Bredene en ging zich vestigen als landbouwer in de Jacobenessehoeve (nu verlaten in de wijk Maria Duyne). Hij kreeg 4 kinderen en de 2de zoon was Petrus (°1803). Deze laatste huwde en kreeg 11 kinderen. De tweede oudste was Adreas (“Dries”) Zwaenepoel.

Hij werd burgemeester van 1832 tot 1842. Hij woonde in de hofstede in de Grote Polderwijk (langs de Polderstraat tussen de Keerweg en Driftweg). Die hofstede werd rond 1900 gekocht door de grootgrondbezitter van de familie Mevr. Legrand. Die familie zou een grote rol spelen in de ontwikkeling van Bredene-aan-zee. Andreas Zwaenepoel had 11 kinderen en z’n echtgenote stierf bij de geboorte van het laatste kind. Hij huwde opnieuw en kreeg dan nog eens 3 kinderen.

Het oudste kind van dit 2de huwelijk was Henri(cus) Zwaenepoel (“Hinten-Dries”) (°1846) en werd (liberale) burgemeester van 1879 tot 1895. Maar het waren woelige politieke jaren. Eerst werd hij aangesteld om burgemeester Joseph Rotsaert te vervangen. Met de verkiezingen van 1884 werd hij als “dienstdoende burgemeester” aangesteld. In 1890 werd hij opnieuw officiële burgemeester.

Aanvankelijk was hij landbouwer als zijn vader, maar rond 1900 werd het Sas volledig uitgebaggerd om bakstenen te maken en schakelde hij over naar steenbakker. Hij liet in 1887 een woning bouwen in de Pr. Elisabethlaan/Nukkerstraat (dit mooi gebouw werd enkele jaren afgebroken en nu staat er een appartementsgebouw. Henri Zwaenepoel had heel wat gronden op ‘t Sas opgekocht waar hij klei uitdelfde om bakstenen te maken en heeft zijn stempel gedrukt bij de geboorte van de eerste straten op ‘t Sas. Na zijn dood in 1918 werd een straat naar zijn naam genoemd “Henri Zwaenepoelstraat”. Henri Zwaenepoel had één zoon Adries Zwaenepoel (die later ook burgemeester zou worden van 1921-1946) en 4 dochters. Zijn beroep was “nijveraar”. Op het hof naast de kerk van ‘t dorp ligt het graf van (Pa) Henri Zwaenepoel en daarnaast het graf van (zijn zoon) Andries Zwaenepoel.

In 1946 waren er gemeenteraadsverkiezingen en kwam de burgemeester met een onvolledige lijst op, in zijn partij was er gerommeld en hij wist op voorhand dat zijn politieke carrière voorbij was. Plovie werd burgemeester, alhoewel hij niet in Bredene woonde. Hij had zich laten inschrijven bij zijn neef die een bakkerij had in Bredene-aan-zee. Daarom werd Plovie niet onmiddellijk als burgemeester geïnstalleerd. Door tussenkomst van de gouverneur en belofte van Plovie dat hij naar Bredene zou verhuizen, werd hij pas 6 maanden later ingehuldigd.

God zegene en beware U; blijft steeds diep gehecht aan godsdienst ….aldus zn doodsprentje van Andre Zwaenepoel..

Bijdrage door Jacques Deroo