Burgemeester door de jaren heen

0
21

Tentoonstelling in het gemeentehuis vanaf 21 september….

MAAR toen bestond het woord “burgemeester” nog niet. Daarom een kort overzicht en morgen zijn we er weer met grootvader, vader en zoon burgemeesters Zwaenepoel.

Door de Franse grondwet 1791 (wat niet werd uitgevoerd door de revoluties aldaar) en het decreet 1793 werd een systeem ingevoerd van nieuwe gemeentelijke-inrichtingen, ttz de gemeenten kregen een eigen bestaan. Ze bestond uit een schepencollege en een gemeenteraad. De politici werden voortaan door het volk verkozen. Een burgemeester werd door de verkozenen voorgedragen. Enfin, “verkozen”…. Enkel diegene die een zekere belasting betaalde mocht gaan stemmen. Vrouwen hadden geen stemrecht. Dit systeem zou 100 jaar zo blijven bestaan. Het belastings-bedrag werd regelmatig aangepast. (In 1830 hadden slecht 50.000 Belgen stemrecht.) (Voor landbouwers was er een andere regeling om te gaan stemmen.)

In 1795 werd België door de (revolutionaire) Fransen geannexeerd. Aldus werd dit systeem van Gemeenteraad, Schepencollege en burgemeester hier ingevoerd.

Op 28 februari 1797 werd Olivier Van Overbeke als “lid van den Generaelen Raed van de Commune van Breedene” verkozen om de akten op te stellen bestemd voor de geboorten, huwelijken en sterfgevallen der burgers te constateren. Eerder werd dit altijd door de kerk gedaan, maar voortaan moest dit door de gemeente worden uitgevoerd. Olivier had de titel van “agent-municipael”. Op 9 juli 1800 kreeg hij de titel van “Meire”. Hij was dus de eerste burgemeester van Bredene. Niet voor lang want 8 maanden later werd Franciscus Deweerdt burgemeester, 2 jaar later werd het Jean Coveliers, nog eens 2 jaar later Francois Verdonck en nog eens 2 jaar later Nicolas Kempynck. Dan 5 jaar later, dan 1 jaar later, dan 3 jaar later, altijd een nieuwe burgemeester ….

Het woord “burgemeester” bestond toen nog niet! Aanvankelijk was het “Voorzitter van de Raad”, of “Maire”. In Nederland gebruikte men het Nederlandstalig woord “Meier”.

Toen in 1815 Napoleon de slag bij Waterloo had verloren werd België opnieuw toegekend aan Nederland, zoals voor de tijd van de Fransen alhier. Voortaan werd het woord “burgemeester” ingevoerd.

bijdrage door Jacques Deroo