Bredense verkiezingen: cijfers & weetjes

0
71

Komende zondag zijn er in elke gemeente lokale verkiezingen. In Bredene worden alle locaties in gereedheid gebracht om de ongeveer 14.400 Bredenaars de mogelijkheid te bieden om hun stem op een zo vlot mogelijke manier uit te brengen.

De Bredenaars kiezen 25 nieuwe gemeenteraadsleden. Stemmen kan op 8 locaties in de gemeente en dit van 8 tot 13 uur. Bredene koos er enkele jaren geleden voor om de stemlocaties te spreiden naar de wijken toe. Bredenaars kunnen op deze manier dicht bij hun woning hun stem uitbrengen en om en rond de stemlocaties is de mobiliteitsproblematiek hierdoor ook beperkt. Om verkeersdrukte te vermijden wordt immers gevraagd en aangeraden om met de fiets of te voet naar de stemlocatie te komen. Aan de verschillende stemlocaties wordt een aangepaste verkeers- en parkeerregeling voorzien.

Viona Goethals, coördinator van de verkiezingen: “We zijn woensdagvoormiddag gestart met het opstellen van alle locaties. Verschillende teams van in totaal 22 personeelsleden van de technische dienst zorgen ervoor dat alles klaar is tegen vrijdagavond. Er wordt heel wat aandacht geschonken aan de toegankelijkheid. En uiteraard moet ook alles volgende week opnieuw gedemonteerd worden”.

In totaal zorgen een 35-tal personeelsleden ervoor dat deze verkiezingsoperatie vlot verloopt. Er zijn in Bredene 18 stembureaus en 12 telbureaus. De telverrichtingen gaan door in het MEC Staf Versluys. 30 voorzitters en evenveel secretarissen, worden ondersteund door 108 bijzitters. Voor deze mensen wordt de ganse dag door catering voorzien. Elk stembureau beschikt over 8 kieshokjes waaronder 1 voor personen met een beperking. Per locatie is er ook een extra groot kieshokje ter beschikking voor personen met een beperking.