Bredense is financieel gezond

0
62
Steve Vandenberghe

Op het einde van de legislatuur presenteert Bredene een jaarrekening met een overschot van 3,7 miljoen EUR. Het gemeentebestuur heeft de voorbije 5 jaar sterk ingezet op zorg en welzijn, meer groen en ecologie en de interne organisatie versterkt. En niet te vergeten: er is nog nooit zoveel geïnvesteerd op het vlak van welzijn en sport met een prachtig nieuwe woonzorgcampus en binnenkort een nieuw sport- en zwembadcomplex als exponent van de vele investeringen.

“Wij voeren al decennialang een voorzichtig maar toch ambitieus financieel beleid. Dat was ook de voorbije 5 jaar het geval. Tijdens de eerste jaren van de legislatuur heeft schepen van financiën Eddy Gryson de lijnen uitgezet en we zijn op de ingeslagen weg verder gegaan.

De centen worden weloverwogen en goed besteed, de jaarrekening 2023 toont het bewijshiervan”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. En dit ondanks de coronajaren (2020 en2021) en de energiecrisis (2022) die voor heel wat financiële en maatschappelijke onzekerheid zorgden. “Maar we hebben ze goed doorstaan en naast de ondersteuning voor de lokale handelaars en inwoners met een coronabon, was er ook een vaccinatiecentrum in eigen gemeente”, geeft Vandenberghe nog aan.

Het meerjarenplan is zo goed als volledig uitgevoerd. De talrijke investeringen in

infrastructuur van de voorbije jaren, maakt dat het gemeentebestuur de opgebouwde spaarpot van de voorbije legislatuur zeer sterk heeft benut. “Daar is niets mis mee, want we hebben hierdoor een lagere leningslast gecreëerd. De huidige jaarrekening brengt trouwens met een overschot van 3,7 miljoen EUR opnieuw middelen in de spaarpot.

Deze kan door de volgende bewindsploeg worden gebruikt om opnieuw te investeren”, verduidelijkt burgemeester Vandenberghe.

“De maatschappij is niet meer wat ze vijf jaar geleden was. De voorbije legislatuur was wellicht de meest uitdagende en moeilijkste van de afgelopen decennia. Maar dat zal ons niet tegenhouden om te blijven investeren in de zorgzame maatschappij waarvoor we staan”, besluit burgemeester Steve Vandenberghe.