Stemrecht voor jongeren vanaf 16 jaar voor de Europese verkiezingen

0
12
Stemrecht

In 2024 vinden de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Nieuw is dat burgers vanaf de leeftijd van 16 jaar de mogelijkheid krijgen om te stemmen.

Iedere jonge Belgische burger die verblijft in België, kan vanaf de leeftijd van 14 jaar en voor zover hij de volle leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, een aanvraag tot inschrijving op de kiezerslijst voor de verkiezing van het Europees Parlement indienen via het formulier C/1a.

Iedere onderdaan uit een lidstaat van de Europese Unie die verblijft in België, kan vanaf de leeftijd van 14 jaar een aanvraag tot inschrijving op de kiezerslijst voor de verkiezing van het Europees Parlement indienen via het formulier C/1b.

Op het moment van het opmaken van de kiezerslijst zullen alleen de ingeschreven jonge burgers die de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt op de dag van de verkiezing, op de kiezerslijst voor het Europees Parlement worden vermeld.

Hoe inschrijven?

zich ofwel persoonlijk aanmelden bij de dienst burgerzaken van hun verblijfplaats om er het papieren aanvraagformulier, naargelang het geval, C/1a of C/1b, in te vullen,

of dit papieren aanvraagformulier, naargelang het geval, C/1a of C/1b, per post opsturen; een kopie van het identiteitsdocument is vereist bij een inschrijving via de post.

ofwel een online aanvraag indienen via https://inscription.elections.fgov.be/

Alle formulieren kan u vinden op deze pagina

https://www.bredene.be/nl/dienstverlening/leven-wonen/verkiezingen/stemrecht-voor-jongeren-vanaf-16-jaar-voor-de-europese-verkiezingen