Slotmoment zomerwerking

0
50

Schepen Kelly Spillier zette Rukhsana in de bloemetjes voor haar initiatief en Tom Doise kreeg een fles wijn omwille van het openstellen van zijn school elke vrijdagnamiddag de volledige zomer lang.

Zomerwerking

Opwarmende activiteiten

In de maanden mei en juni bracht de werking kwetsbare kinderen en ouders al wekelijks samen. We kozen voor de badminton als opwarmende activiteit, omdat veel van de mama’s bekend waren met deze sport uit hun jeugd. Via badminton kregen we verbinding met de moeders en zo konden we de brug leggen naar de jongeren. Het opbouwen van vertrouwen en het behouden van een sterke band met de gezinnen stond centraal in het succes van dit project. Zo creëerden we in mei en juni een veilige omgeving waarin de kwetsbare kinderen en ouders zich op hun gemak voelden. Die tijdsinvestering was broodnodig om vlekkeloos in de maanden juli en augustus te kunnen starten met de zomerwerking.

Zomerwerking

In de zomermaanden juli en augustus kwamen we elke vrijdag samen met de gezinnen.

Samen iets eten, drinken, op adem komen en de activiteit lanceren. Via sport, spel, beweging en het vertellen van persoonlijke verhalen brachten we de groep samen. De methodiek “verhalen op de sofa” was de rode draad doorheen de werking. Op de sofa werden er verhalen verteld of vragen over het dagdagelijkse leven gesteld. We bereidden er ook de activiteiten voor, zoals bijvoorbeeld het knippen van strandcabines of het maken van strandbloemen. Er werden spelletjes gespeeld zoals ‘mens erger je niet’ of UNO, er werd voorgelezen. De allerkleinsten kregen er zelfs de papfles zodat ze een middagdutje op de sofa konden doen. Met andere woorden: we zorgden voor fijne ‘familie’momenten op de sofa waar de gezinnen zich aan konden opwarmen en waardoor ze konden opveren. Tijdens de activiteiten van de zomerwerking moedigden we de kinderen aan om hun Nederlands te blijven oefenen, zodat ze tijdens de zomer geen extra achterstand oplopen.

We hebben alleen maar dankbaarheid dat we dit in Bredene mochten doen met de middelen van Koning Boudewijnstichting en in samenwerking met Ruben Braecke en VBS Duinen.