Plannen voor uitbreiding stadsrandbos Bredene

0
106
outlandpolder

De Vlaamse Landmaatschappij heeft plannen om het huidige “Kom Op Tegen Kanker”-bos in Bredene uit te breiden met 13 hectare bos en 4 hectare natte weilanden. Hiermee wordt de open ruimte ten noorden van de Spuikom effectief ingericht volgens de bestemming “parkgebied”. Een groot deel zal open zijn voor publiek. Door de plannen uit te voeren ontstaat ook extra waterbuffering in Bredene.

De zone ten noorden van de Spuikom is in de ruimtelijke visie voor het kleinstedelijk gebied Oostende (goedgekeurd door de Vlaamse regering in 2009) en in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Parkbos (goedgekeurd door de gemeente Bredene in 2009) bestemd als parkgebied. Al in 2004-2005 heeft het Agentschap voor Natuur en Bos ten noorden van de Spuikom via de actie Kom Op Tegen Kanker een deels publiek toegankelijk parkbos van 5 hectare aangelegd en 6 hectare natte weilanden.

Parkbos Vicogne goed voor 28 hectare groen

De ambitie van de Vlaamse Landmaatschappij, de gemeente Bredene en het Agentschap voor Natuur en Bos is om het gebied nu uit te breiden met 13 hectare bos en 4 hectare natte weilanden. Die ambitie is opgenomen in het Landinrichtingsplan Oudlandpolder I, waarover in Bredene van 1 tot en met 30 juni een openbaar onderzoek loopt. Het Parkbos Vicogne kan op die manier 28 hectare groot worden. Het zal bestaan uit open en gesloten plekken en er worden wandelpaden en picknickzones aangelegd. Aan de randen van het bos is ruimte voor bijkomende paden voor fietsers en mountainbikers en voor een hondenloopzone. Ter hoogte van de grote betonblokken aan de hoek Polderstraat-Schietbaanstraat komt een onthaalplein met speelelementen. De betonnen sokkels worden niet verwijderd omdat het relicten van een constructie uit de Tweede Wereldoorlog zijn.

Een zone die nu nog in landbouwgebruik is, zal ingericht worden als een weilandzone die ook extra waterbuffering omvat. De weilandzone blijft niet toegankelijk voor het publiek, maar er worden wel uitkijkplatformen en vogelkijkhutten gebouwd en er komt een vlonderpad.

Om de uitbreiding van het parkbos mogelijk te maken, biedt de Vlaamse Landmaatschappij ruilgronden aan de betrokken eigenaars aan. Als een overeenkomst in der minne niet mogelijk is, kan ook worden onteigend.

Infomarkt

Op de infomarkt, die plaats heeft op 14 juni van 16 tot 21 uur in het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys, Kapelstraat 76, 8450 Bredene, zijn alle geïnteresseerden welkom. Inschrijven hoeft niet. Medewerkers van de Vlaamse Landmaatschappij geven er doorlopend uitleg, beantwoorden vragen en luisteren naar opmerkingen en suggesties over de plannen.

Openbaar onderzoek van 1 tot en met 30 juni

Over het landinrichtingsproject Oudlandpolder I loopt van 1 tot 30 juni een openbaar onderzoek in Blankenberge, Bredene, Brugge, De Haan en Zuienkerke. Behalve voor het Parkbos Vicogne bevat het plannen voor nog 6 andere deelgebieden in de Oudlandpolder. Iedereen kan de plannen inkijken:

• Het landinrichtingsplan Oudlandpolder I is permanent raadpleegbaar in de Publicatiedatabank van de Vlaamse overheid. Het plan beschrijft wat de VLM voor ogen heeft voor zeven verschillende gebieden in de Oudlandpolder.

• In de periode van het openbaar onderzoek liggen ze ook ter inzage op het gemeentehuis van Bredene.

U kunt opmerkingen, suggesties of bezwaren indienen tot en met 30 juni:

• schriftelijk bij het College van Burgemeester en Schepenen van Bredene,

• of schriftelijk bij de Vlaamse Landmaatschappij: per brief naar het adres Velodroomstraat 28, 8200 Brugge, of via mail naar oudlandpolder@vlm.be.