Kijk je mee uit? – Aziatische hoornaar

0
47
hoornaar

In 2022 werden er een 7-tal nesten vernietigd in de regio Bredene/Oostende, dit aantal zal komende jaren blijven oplopen. Sinds 2022 zijn een groep van een zestal imkers en sympathisanten uit Bredene en Oostende actief bezig met het opsporen van nesten doormiddel van de wiekpotmethode. Wie mee wil helpen, kan zich aanmelden via de gesloten facebookgroep Opsporing Aziatische Hoornaars Oostende-Bredene-De Haan-Oudenburg.

De Aziatische hoornaar vormt vooral voor bijen een grote bedreiging.

Deze hoornaar maakt nesten op een beschutte plaats: in schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels,… maar ook in struiken, hagen en hoge bomen. Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot, is vooral zwart van kleur, de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar die groter is en vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Nesten kunnen gemeld worden op https:// vespawatch.be met een duidelijke foto van het nest en de exacte locatie. Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.

Meer info:

https://vespawatch.be

Opsporing Aziatische Hoornaars Oosten- de-Bredene-De Haan-Oudenburg (fb)