Gratis fruitbomen, bestel nu!

0
248
Bomen_Kelly

Bredene ondertekende het Lokaal Energie- en Klimaatpact en heeft zich hierdoor onder meer geëngageerd om inwoners aan te zetten om meer bomen aan te planten. Het gemeentebestuur doet zelf al heel wat inspanningen om op verschillende plaatsen meer groen te voorzien. Om de doelstellingen van het pact te halen is het planten van bomen en hagen op het openbaar domein niet voldoende.

“Bredene wil dan ook inwoners motiveren om op privéterrein de gemeente te vergroenen en biedt inwoners, per domicilieadres, één gratis fruitboom aan. De bomen kunnen aangevraagd worden tot en met 10 november”, zegt schepen van milieu Kelly Spillier. Er is keuze tussen 8 laagstam fruitboomsoorten: appel, peer, kers, pruim, kweepeer, mispel, walnoot en sierpeer. Laagstambomen kunnen makkelijker aangeplant worden in kleinere tuinen en zorgen voor minder overlast voor omwonenden tijdens de groeicyclus van de boom. “Deze boomsoorten geven bovendien door hun bloesems een stimulans aan het bijen- en insectenbestand”, geeft schepen Kelly Spillier aan.

Een gratis boom, hoe werkt dat?

De fruitbomen worden aangeboden met blote wortel en met een hoogte van ongeveer 80 cm. Inwoners kunnen een boom reserveren en deze zal tijdens een afhaalmoment op de gemeentelijke technische dienst worden afgeleverd. Het aanplanten van de boom dient door de inwoner zélf te gebeuren. Na het planten van de boom dient men een foto van de geplante boom en de locatie in Bredene aan de milieudienst te bezorgen. De boomsoorten worden (afhankelijk van het weer en beschikbaarheid bij de teler) voor aanplant verwacht vanaf eind november 2023. Binnen enkel jaren smullen van fruit van eigen kweek? Bestel dus snel (en voor 10 november) de gratis boom. Dat kan door het invullen van het digitaal formulier op www.bredene.be/mijnboom of telefonisch 059 33 91 91 (vragen naar de dienst milieu)

#bomen