Deelfietsen

0
77
Deelfietsen

Gemeenteraadslid voor Vooruit Jens Vanhooren vroeg op de gemeenteraad van eind februari 2023 naar de invoering van deelfietsen. Eventueel in samenwerking met de Haan. En desnoods dan bij het invoering ervan de gevaarlijke deelsteps afschaffen.

Deelfietsen zijn een succes. O.a. de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne gestart met een eigen deelfietsensysteem. Op heden zijn daar 120 duurzame fietsen in gebruik. In 2022 telde het deelfietsensysteem daar al meer dan 1.000 gebruikers, vooral jongeren. De fietsen worden vaak gebruikt om langere afstanden af te leggen: gemiddeld 6 km per rit, met uitschieters tot 60 km en meer. Ook in Blankenberge is er een gelijkaardig systeem. Ook in de grootsteden zijn die fietsen reeds ingeburgerd

WVI zocht een partner die de hele dienstverlening voor zijn rekening zodat de gemeenten maximaal ontzorgd worden. Ze onderhouden de fietsen en herverdelen ze ook.

Belangrijk om in de toekomst alleen maar meer in te zetten op deelmobiliteit. Daarbij zal de focus niet alleen op recreatieve doeleinden liggen, maar stimuleren we het ook voor bedrijven en woon-werkverkeer. Het is een mooie surplus wanneer je van de trein, tram of bus stapt of wanneer de wagen geparkeerd hebt. Bezoekers, inwoners of dagjestoeristen kunnen dan gebruik maken van de om tot hun eindbestemming te geraken.

Tevens vroeg hij wat de stand van zaken invoering deelauto’s was.

Schepen Spillier laat weten dat er reeds goedkeuring is gebeurd in het college i.v.m. het autodelen en de standplaatspunten reeds vastgelegd zijn. Een concrete datum wanneer de eerste auto’ s in gebruiken zullen zijn kon ze nog niet meegeven. Betreft de deelfietsen beaamt ze het nut en het vele gebruik in ander steden van deelfietsen. Ze erkende ook het gevaar van de steps. Ze hoopt in de toekomst ook te kunnen instappen in een project met deelfietsen.

Bron: Vooruit