Bredene creëert nieuwe groene zone op site oude begraafplaats

0
219
Kerkhof Sas

Op de plaats waar destijds de begraafplaats Sas was gesitueerd komt er een nieuwe groene zone. Bredene heeft ook de intentie om op deze plaats een herdenkingsmonument voor de verdwenen begraafplaats te plaatsen.

De site op de Kop van ’t Sas heeft de voorbije jaren een ware metamorfose ondergaan. Kop van ’t Sas strekt zich uit van aan het dienstencentrum technische dienst tot aan het eind van Koninklijk Werk IBIS. “Deze zone ligt binnen het regionaalstedelijk gebied Oostende. Het gebied was gedeeltelijk industriezone, maar werd via een nieuw RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) omgezet in een strategisch woongebied. We zijn hierbij als gemeentebestuur tegemoet gekomen aan de voorschriften van de hogere overheid, die aangeeft wat de ontwikkeling in het gebied moest zijn. Ondertussen is deze zone van een verloederde industriezone uitgegroeid tot een vernieuwde wijk waar nieuwe inwoners graag wonen”, geeft schepen van ruimtelijke ordening Kristof Vermeire aan.

Gemeentebestuur kiest volop voor groen, kerkfabriek volgt niet

“Het perceel grond waar de begraafplaats Sas zich bevond, is voor één derde (1.672 m²) eigendom van het gemeentebestuur. Het resterend groter gedeelte (3.787 m²) is in het bezit van de kerkfabriek (Sas). Het gedeelte dat eigendom is van het gemeentebestuur kunnen we verkopen en dat had ons behoorlijk wat inkomsten opgeleverd want er kan op gebouwd worden, maar dat zullen we niet doen. Omdat het onze eigendom is kiezen we zelf de bestemming ervan en gaan we dit als open ruimte te behouden,” geeft schepen Kristof Vermeire aan. “We willen op deze plaats een nieuwe groene zone creëren en we hebben ook de intentie om er een monument als herdenking aan de begraafplaats te plaatsen”, zegt schepen van milieu Kelly Spillier. Let wel: de groene zone komt er enkel op het gedeelte waar het gemeentebestuur eigenaar van is. “De kerkfabriek heeft voor het groter perceel een andere keuze gemaakt. Zij willen dit verkopen aan de hoogste bieder. We vinden dit bijzonder spijtig en doen als gemeentebestuur een oproep aan de kerkfabriek om alsnog te kiezen om hier mee te werken aan een grote groene zone. We maken alvast voor ons gedeelte een inrichtingsplan en zullen dit voorleggen aan de inwoners”, geeft schepen Kelly Spillier aan.