Bredene bakt en verkoopt cupcakes voor Alzheimeronderzoek en opleiding

0
56
cupcake (1)

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en deze verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk dementie-onderzoek en opleiding van dementie-experten.

Ook in het woonzorgcentrum Jacky Maes worden cupcakes gebakken en verkocht. Burgemeester Steve Vandenberghe, die op dinsdag 19 september om 14 uur samen met de bewoners van het woonzorgcentrum cupcakes zal bakken en verkopen: “We willen niet alleen geld voor onderzoek en opleiding inzamelen, maar ook aandacht schenken aan mensen met dementie”. “In Bredene leven er ongeveer 341 mensen met dementie en als er niets gebeurt, zullen dat er in 2040 679 zijn. Dat is bijna een verdubbeling! En de enige oplossing is wetenschappelijk onderzoek”, zegt Joost Martens, directeur van stopalzheimer.be.

Dit jaar werkt Stopalzheimer voor het eerst samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om van de actie een nog groter succes te maken. De Expertisecentra Dementie zijn samen met andere partners onder meer de drijvende kracht achter dementievriendelijke gemeenten. Leentje Vanderniepen van het expertisecentrum Foton – West-Vlaanderen: “De cupcake-actie kadert perfect in onze missie en visie. Binnen de zorgsector zetten we sterk in op het verhogen van de deskundigheid door het aanbieden van vormingen. We leiden referentiepersonen dementie op en coachen zorgorganisaties naar een meer persoonsgerichte benadering bij dementie. Ook lokale besturen kunnen op ons beroep doen om hen naar een dementievriendelijker beleid op weg te helpen. Door op deze verschillende aspecten in te zetten, trachten we een bijdrage te leveren aan een maatschappij waarin personen met dementie en hun mantelzorgers zich gewaardeerd en ondersteund voelen”.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk achteruitgaat en op den duur volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De ziekte van Alzheimer is veruit de belangrijkste en meest bekende oorzaak. Ongeveer 1 op de 7 mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie. Op dit moment telt Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. En als er niets gebeurt, zal het aantal mensen met Alzheimer in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen. Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer.be steunt daarom Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De Expertisecentra Dementie vergroten het bewustzijn rond dementie in de samenleving en creëren een realistische beeldvorming. Zij verbinden en versterken personen actief in de zorgsector en realiseren hun missie in samenwerking en co-creatie met partners.

Stichting Alzheimer Onderzoek – stopalzheimer.be is sinds 1995 erkend als stichting van openbaar nut en is gericht op het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten. De Expertisecentra Dementie streven naar een samenleving die met dementie kan omgaan zodat elke mens die met dementie te maken heeft, zich gewaardeerd en ondersteund voelt. Als partner van de Vlaamse overheid verbeteren de centra de kwaliteit van leven, wonen en zorg van personen met dementie.

Uitnodiging pers – Cupcakes bakken en verkopen

Het evenement vindt plaats op dinsdag 19 september om 14 uur in WZC Jacky Maes, Duinenstraat 106, 8450 Bredene. Iedereen is welkom, maar we vragen om u voordien aan te melden. Meer informatie: info@stopalzheimer.be – 02 424 02 04 of Sandra Bosmans van WZC Jacky Maes – 059 33 97 81.