“Banken cashen op kap van burgers”

0
131
Batopin

Bredene is verbolgen over het verdwijnen van alle bankautomaten van de banken Belfius,BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Via het gezamenlijk initiatief Batopin houden deze bankennog welgeteld één locatie over voor de hele kustgemeente. De problematiek is niet helemaal nieuw. Batopin, het gezamenlijk initiatief van de banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC opende in het najaar 2022 een aantal bankneutralegeldautomaten in de Kapelstraat 5/1. Meteen werd aangekondigd dat alle andere bankautomaten van deze grootbanken zouden verdwijnen. “Inwoners van Bredene zagen de bui hangen en ondertekenden massaal een petitie tegen deze werkwijze. De petitie was een initiatief van gemeenteraadslid Lars Catrijsse, maar werd vlot ondertekend door een hele staalkaart van de Bredense gemeenschap”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. Grootste struikelblok is nog niet zozeer dat de meeste geldautomaten in Bredene verdwijnen, maar dat de nieuwe Batopin-toestellen wel op een zeer ongelukkige locatie liggen voor de Bredenaars zelf. “De nieuwe toestellen liggen namelijk quasi tegen de zee, ver weg van de echte woonkernen van onze gemeente en bovendien zeer slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Deze inplanting is het resultaat van financiële modellen, die enkel rekening hebben gehouden met winstoptimalisatie, maar geen enkel oog hadden voorde maatschappelijke malaise die hiermee wordt veroorzaakt. Batopin was naar eigen zeggen namelijk sowieso maar bereid om op één locatie te investeren en koos voor een plaats waar zowel inwoners, toeristen als handelaars zorgen voor veel passage. Dat de bankautomaten dan voor grote delen van de bevolking zeer moeilijk bereikbaar zijn, nemen de grootbanken en Batopin er voor lief bij”, reageert burgemeester Steve Vandenberghe teleurgesteld.

Overleg is dovemansgesprek Na lang aandringen slaagde het college van burgemeester en schepenen er vorige week eindelijk (en voor het eerst!) in om een persoonlijk overleg te plegen met Batopin. “Het pleidooi om meer maatschappelijk verantwoord te investeren viel echter totaal op een koude steen. Er werden door de gemeente suggesties gedaan voor herlocatie, voor aanvullingen van het aanbod en zelfs voor het aanbieden van gemeentelijke locaties, maar Batopin toonde geen enkele bereidheid om een grotere maatschappelijke rol op te nemen” geeft burgemeester Vandenberghe aan. “We hadden ons achteraf gezien de moeite van dit overleg kunnen besparen. Batopin heeft ons vooraf niet geconsulteerd en maakte tijdens dit ultieme overleg ook meer dan duidelijk dat overleg vooraf toch geen verschil zou hebben uitgemaakt. Op basis van logaritmes en afspraken met aandeelhouders stond hun keuze vooraf al vast: één locatie voor de hele gemeente en dit in Bredene-Duinen.”, aldus schepen voor lokale economie Alain Lynneel, “Geen enkel argument of voorstel werd ook maar inoverweging genomen”.

Cashen op kap van de burger

“Als gemeentebestuur zijn wij dan ook bijzonder teleurgesteld dat winstmaximalisatie duidelijk veel zwaarder doorweegt dan een klantgerichte dienstverlening. Ze cashen gewoon op kap van onze inwoners. Wij kunnen enkel hopen dat er spelers op de markt zijn die hier een andere visie op nahouden en die in het maatschappelijke vacuüm springen dat de grootbanken met een dergelijke koude en harde aanpak creëren”, besluit burgemeester Vandenberghe. Cash afhalen kan nog Verschillende grote banken mogen dan wel éénzijdig hun bankautomaten gesloten hebben in de Bredense wijken. Toch zijn er nog steeds mogelijkheden om op een andere manier geld af te halen. Zo blijft het mogelijk om in de AXA-bank (bankautomaat voor iedereen) in de Kapelstraat en bij Bpost (enkel klanten aan het Centrumplein geld af te halen. En ook in andere banken (Crelan) blijft het voor klanten mogelijk om tijdens de openingsuren geld af te halen. Argenta heropent en past openingsuren aan Net omdat een aantal bankautomaten zijn weggevallen besliste de onlangs heropende Argentabank (in de Fritz Vinckelaan) zelfs om hun loketuren uit te breiden voor klanten. Bredene juicht dit initiatief toe. Men kan er telkens zonder afspraak terecht tussen 9u30 en 12u en dit van maandag tot en met vrijdag. Ook op donderdag van 16u tot 18u is het loket geopend, zonder vooraf een afspraak te moeten maken.

In het FINTRO bankkantoor in Bredene is er ook nog steeds de mogelijkheid om cash geld af te halen in het kantoor en dit tijdens de kantooruren . Openingstijden ELKE dag van 8u45 tot 12u en vanaf 14u tot 18u (de woensdagnamiddag gesloten ). Dit lieten zij de redactie weten.

foto: google streetview