Rampenoefening op de luchthaven

0
43
luchthaven

Woon je in de grote omgeving van de luchthaven van Oostende? Grote kans dat je op 18 oktober in de namiddag heen-en weer verkeer ziet van brandweer-, politie- en medische voertuigen. Die namiddag gaat er immers op vraag van de luchthaven zelf en op initiatief van de gouverneur van West-Vlaanderen samen met heel wat partners, een rampoefening door.


Waarom een rampoefening?


Hoewel we de hoogste veiligheidsmaatregelen respecteren in en rond luchthavens, bestaat er niet zoiets als een nul-risico. Vandaar dat de luchthaven, de stad en de provincie noodplannen opmaken met richtlijnen over hoe we tewerk gaan als er zich toch iets voordoet op de luchthaven. Om die theoretische plannen te testen, houden we rampoefeningen. Maar ook om de samenwerking tussen de interne luchthavendiensten en de externe hulpdiensten in te oefenen, evenals de samenwerking tussen alle betrokken partners.
Wie zijn deelnemende partijen in deze oefening?
De stad Oostende, de hulpverleningszone 1 (brandweer), ambulances en MUG-voertuigen van over de hele provincie, de lokale politiezone van Oostende en de federale politie, de civiele bescherming, defensie, de communicatieverantwoordelijken van stad en provincie, de noodcentrales 112 en 101…
Geen paniek dus, er is niets werkelijks aan de hand! We willen ons enkel blijven voorbereiden voor als het echt nodig zou zijn. In de hoop dat dit nooit het geval is.


Richtlijnen aan de bevolking


De noodcentrale 112 is op de hoogte van deze oefening. Je hoeft dus niet te bellen naar de 112 als je op 18 oktober verhoogde activiteit ziet in en rond de luchthaven.
Tijdens de oefening is de omgeving van de luchthaven en de luchthaven zelf bereikbaar (op dinsdag is de luchthavenbrasserie Belair sowieso altijd gesloten). Toch vragen we je de omgeving te mijden als je er niet noodzakelijk moet zijn. Bij een reële noodsituatie zou de omgeving voor het reguliere verkeer afgesloten worden, dat doen we niet voor een oefening.


bron: luchthaven Oostende Brugge