6.9 C
Bredene
zondag, 27 november 2022

Volg ons ook op

HomeNieuwsOntmoeting met Rukhsana Zubair en Lili Chong

Artikel

Ontmoeting met Rukhsana Zubair en Lili Chong

Wat leuk voor mij om als eerste opdracht een dubbelinterview te mogen doen met twee toffe madammen voor mijn oude liefde Nieuwsbredene.be

We spraken af op het nieuw speelpleintje aan de Polderstraat juist naast het mooie schoolgebouw. Rukhsana was vergezeld van haar dochter Rani en haar man Tom. Zij had een mooie ruiker mee om haar vriendin te bedanken om haar verhaal door te sturen via ‘Be Heroes’.

De ingestuurde verhalen van deze helden werden ook gelezen door Koning Filip. Aanstaande donderdag 21 juli 2022, de nationale feestdag, wordt Rukhsana en Lili ontvangen op het nationaal defilé en kunnen zij misschien de kans krijgen om de koning te vertellen wat hun verhaal zo bijzonder maakt.

Lili Chong is wat later op de afspraak maar het weerzien met Rukhsana was des te hartelijk.

Ook voor mij is het de tweede ontmoeting met ‘praatvaar’ Lily, eerder mocht ik met kennismaken op de vrijwilligersbeurs die door Oostende en Bredene werd georganiseerd.

Rukhsana werkt als brugfiguur in Bredene en daarnaast richtte ze een onderneming op ‘Poppen met een verhaal’. Aan de hand van zelfgemaakte poppetjes richtte zij zich het meest op personen met een migratieachtergrond, vluchtelingen, nieuwkomers en mensen die hun plaats in de maatschappij moesten heruitvinden. Het doel van haar onderneming is vooral mensen inzichten bijbrengen zodat zij in plaats van over-leven kunnen leven zoals het hoort.

Lili Chong is een 34-jarige jonge dame uit Kuala Lumpur en vertoeft al 11 jaar in België. Momenteel werkt zij als projectcoördinator voor de dienst Mens & Maatschappij in Oostende. Zij is de drijvende kracht voor verschillende projecten in Oostende waarbij ‘ABC aan Zee’ er ééntje van is. Taalstimulering voor kinderen & jongeren in de schoolvakanties voor anderstaligen.

We laten Lili eventjes aan het woord:

Ik ken Rukhsana al verschillende jaren en heb haar altijd gevolgd sinds zij bezig was met verschillende initiatieven, waaronder Ginger House in Bredene.

Toen was ik bezig met de programmatie van ABC aan Zee, een taalstimulering kamp voor anderstalige jonge nieuwkomers in de vakanties, en was ik op zoek naar originele workshops. Ik dacht meteen aan Rukhsana en vroeg haar of ze vrijblijvend bij ons één of twee workshops bij verschillende klassen wilde te geven.

Na een eerste workshop klopten alle vrijwillige leerkrachten en leerlingen aan om haar workshop te mogen volgen. Plots kon zij met alle 9 klassen bij ABC aan Zee haar methodiek delen. Iedereen was duidelijk geboeid en ‘Poppen met een verhaal’ had absoluut een meerwaarde voor onze leerlingen.

Ook de vrijwilligers waren enthousiast om te zien hoe Rukhsana samen met kinderen de mooiste herinneringen van hun kindertijd oproepen via haar poppen en tekeningen. Het wordt gebracht op een zeer toegankelijke manier waarbij iedereen zich betrokken en geapprecieerd voelt voor hun verleden en hun identiteit.

Rukhsana maakte ook kennis met De Klisse, een zeer laagdrempelige ontmoetingsplaats in Oostende, ook daar stelde ze tentoon en gaf een workshop Poppen met een verhaal.

Zo komen we elkaar nu meer en meer tegen en zij is ook een zeer goeie vriendin waarvoor ik enorm respect voor heb. Ik ben ook heel blij voor haar dat ze de verdiende erkenning krijgt omdat het een zeer inspirerend voorbeeld is! Ik geloof in de kracht van elkaar verbinden en versterken, en samen kunnen we meer realiseren als we de meerwaarde van elkaar erkennen.

Jef Castelein

Vorig artikelVuurwerk op 21 juli afgelast
Volgend artikelWild west days

Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

Fietsbabbel met Fietsberaad Vlaanderen

Fietsersbond Bredene en Fietseling Oostende organiseren een fietsbabbel met Fietsberaad Vlaanderen.Wanneer: nu woensdag 23 november 2022 om 19.45 uur Waar : de Spuikom Dr. E....

Blauwe bruggen terug open

Na het onderhoud zijn de blauwe bruggen opnieuw geopend.

Wijkvergadering Groenendijk/Viconge & Duinen

Donderdag de derde en laatste wijkvergadering in de reeks:Wijkvergadering Groenendijk/Vicogne & DuinenDonderdag 24 november – 19u30in het Lokaal Dienstencentrum, Duinenstraat 106

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
68VolgersVolg