12.2 C
Bredene
woensdag, 06 juli 2022

Volg ons ook op

HomeNieuws“Ik ben al van kindsbeen af zot van de koers”

Artikel

“Ik ben al van kindsbeen af zot van de koers”

Bredene Koksijde Classic op vrijdag 18 maart

Op vrijdag 18 maart wordt de Bredene Koksijde Classic, een wedstrijd van de UCI Pro Series, verreden. Sportschepen Erwin Feys, zelf al van kindsbeen af zot van de koers, kijkt uit naar de eerste coronavrije editie sinds 2019. “Zet deze eendagswedstrijd gerust op het niveau van Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat die in Bredene start, is bovendien een mooie reclame voor onze badplaats.”

De Bredene Koksijde Classic is op 18 maart aan zijn derde editie toe. “Vroeger ging de eendagswedstrijd door het leven als de Bredene Handzame Classic. Sinds Koksijde de plek van Handzame heeft ingenomen, heeft de wedstrijd een enorme vlucht genomen. Met Handzame als aankomstplaats had de organisatie niet voldoende groeipotentieel. Koksijde heeft zich opgeworpen als de ideale vervanger”, vindt Erwin Feys, behalve sportschepen ook een heuse koersfanaat.

“Maar het is toch vooral Bert Pattyn, voorzitter van het organisatiecomité, die de Bredene Koksijde Classic een nieuw elan heeft gegeven”, meent Erwin. “Wat ooit een kleine koers was, is onder zijn aanvoering uitgegroeid tot een Pro Series-wedstrijd waar heel wat grote namen op afkomen.

Dit jaar verwachten we onder meer een sterke Lotto-ploeg aan de start naast bekende  namen als Fabio Jakobsen, Victor Campenaerts, Bert Vanlerberghe en Stijn Steels (beiden Quick Step). In totaal treden 20 ploegen aan waaronder een twaalftal pro tour-teams.”

Bredene betaalt 25.000 euro om als startplaats van de wedstrijd te fungeren. “Dat blijkt telkens weer een goeie investering in onze citymarketing. Onze gemeente krijgt er een heel jaar door reclame in alle nationale (sport)dagbladen voor terug. Naast uiteraard twee uur live uitzending op tv (VRT).

We vinden als gemeentebestuur ook dat we moeten blijven investeren in de koers. Het is een echte volkssport, de koers verbindt de mensen. Dat moeten we in ere houden. Trouwens, straks stoppen we 500.000 euro in een nieuw voetbalterrein. Dat doen we graag, want KSV Bredene doet het goed. Daar tegen afgewogen is die 25.000 euro eigenlijk een habbekrats.”

Ook de Bredene Koksijde Classic heeft er niet verwonderlijk twee lastige jaren op zitten. “In 2020 werd de wedstrijd geschrapt en vorig jaar moesten we de start verplaatsen naar het sportcentrum omdat het Staf Versluyscentrum toen nog dienst deed als vaccinatiecentrum. We konden toen ook geen VIP’s ontvangen omwille van de geldende coronamaatregelen.”

Voor de editie 2022 verwacht de sportschepen opnieuw heel wat publieke belangstelling. “En ook de sponsors zijn ons trouw gebleven. Het betekent dat onze VIP-ruimte in het MEC al zowat uitverkocht is. Onze VIPs mogen tijdens het ontbijt weer uitkijken naar een mooie presentatie van de ploegen in de feestzaal, aaneen gepraat door Karl Vannieuwkerke. Daarna trekken ze met zes bussen richting aankomstplaats Koksijde. Ook wie geen VIP-arrangement kon bemachtigen, kan in de foyer overigens genieten van de ploegenvoorstelling.”

Wielerfan Erwin kijkt al reikhalzend uit naar de 18e maart. Ook naar de Youngster Coast Challenge, die tegelijk wordt betwist. “Je zult er de beste beloften aan het werk zien. De meest van die jonge gasten, allen tussen 19 en 21 jaar, worden binnen twee jaar beroepsrenner. Hou het maar in de gaten.”

Koersen, het heeft de Bredense sportschepen al zijn hele leven lang gefascineerd. “Als het Ronde van Vlaanderen is, dan moet je me nog altijd de hele dag met rust laten. Dan is het de zetel in en uren koers kijken.

Toen de Ride for the Roses, ik denk in 2011, ter ziele ging, zagen we in Bredene onze kans schoon om die te vervangen door de Bredene Handzame Classic. Die Ride for the Roses, ooit een idee van Kees Priem met Lance Armstrong als peter, was een rit in peloton voor (gedreven) wielertoeristen. Op zijn top haalden we zo’n 700 coureurs naar Bredene. Maar het initiatief, ten voordele van Kom op tegen Kanker, doofde finaal uit. Intussen is gebleken dat ons idee om die te vervangen door een top wielerwedstrijd niet verkeerd was.”

Toch bloedt het hart van wielerfan vandaag een beetje. “Ten eerste omdat ik zelf niet meer mijn kilometertjes maal. Waar is de tijd dat ik met burgemeester Willy Vanhooren richting Mont Ventoux trok? Vele kilo’s geleden is dat…

Maar net zo jammer is dat er in Bredene geen andere koersen meer worden georganiseerd. Vroeger was er hier in de zomer bijna wekelijks wel een wedstrijd van amateurs, vrouwen, nieuwelingen,… KVC Duinensprinters, organisator van zovele koersen, is echter ter ziele gegaan en bij De Rappe Sprinters heb je enkel nog Luc Decramer, die het natuurlijk alleen ook niet meer kan trekken. Jammer toch.”

Sportschepen Erwin Feys, burgemeester Steve Vandenberghe en Remco Evenepoel tijdens een van de vorige edities van de Bredene Koksijde Classic.

Tekst en Foto: Marc Mahieu voor KW.be

Gerelateerde berichten

Meest gelezen op Nieuwsbredene.be

FC Kampioenen winnen de Wijkkamp

Zaterdag 2 juli hield de organisatie van de wijkkamp een souper. Er waren ongeveer 100 aanwezigen.FC Kampioenen won de nieuwe grote Wijkkamp-wisselbeker, die kregen...

Boekenjagers

Je kan op de facebookpagina van Bib Bredene deze zomer opnieuw meedoen aan de Boekenjagers.Enkele keren per week zit er een boek verstopt ergens...

Flor blogt: Op zoek naar een cabaretière uit eigen streek

Terwijl Flor dit stukje afsluit, vraagt hij zich af of lezers soortgelijke cabaretières uit het verleden van eigen streek kennen. https://florsnieuweblog.blogspot.com/2022/07/helene-marechal-en-de-zoektocht-naar.html

Volg Nieuwsbredene.be

17,624FansLike
243VolgersVolg
66VolgersVolg