De Krak

0
235

Van 16 december 2022 tot 15 januari 2023 gaat KW.be we voor elke West-Vlaamse gemeente op zoek naar een Krak. Iemand die zich het afgelopen jaar enthousiast inzette voor zijn naasten, buurt, gemeente of iemand die het afgelopen jaar een uitzonderlijke prestatie leverde. Zo ook voor Bredene.
Stemmen is eenvoudig:Klik op deze link.https://kw.be/krak/galerij/?rmg_krak_search=bredene
Registreer of meld je aanBevestig je stem

Stemmen kan tot 15 januari 2023. (artikel onder afbeelding uitgetypt)


De Bredense kandidaten:

1. Jeffrey Piquet

“Ik viel uit de lucht!”
De naam Jeffrey Piquet klinkt weinigen allicht bekend in de oren. Maar de Sassenaar was dit jaar een van de initiatiefnemers van ’t Sas Herleeft, de vereniging die in de voetsporen van het Wijkcomité Sas trad. Dat wijkcomité werd ooit opgericht door gemeenteraadslid Patrick Bolle. Na diens te vroege overlijden doofde de werking uit. “We hebben dit jaar zowel een 1 Mei-feest als een zomers Wijkfeest georganiseerd. Met succes, want voor beiden kwamen bijna 1.000 Sassenaars opdagen. Komend weekend zetten we samen met de gemeente een Kerst-driedaagse op touw. Sassenaars samenbrengen buiten Facebook, dat is onze opzet. En dat lukt meer en meer. Er is duidelijk nood aan”, aldus de voorzitter van ’t Sas Herleeft, die zich graag inzet voor zijn gemeenschap.


2. Annemie De Leyn


“Ik voel me uiteraard vereerd”Annemie De Leyn is al sinds 2006 lid van heemkring Ter Cuere en is er sinds 2016 voorzitter van. Ze is ook al lange tijd voorzitter van de Cultuurraad.Beroepshalve is ze directeur van de regio Oostende binnen Ligo, het Centrum voor Basiseducatie Brugge-Oostende-Westhoek. “Dat is een school voor volwassenen die geen diploma van het Secundair Onderwijs hebben en kampen met problemen op het vlak van taal, rekenen of digitale vaardigheden.” Annemie was ook jarenlang voorzitter van de werkgroep ’17 oktober’ in Oostende, die acties opzet in het kader van de internationale dag van verzet tegen armoede. In Bredene is ze ook lid van de beheersraad van bibliotheek De Leestuin en was ze eerder coördinator van speelpleinwerking Jokkebrok en lid van de Jeugdraad.


3. Tom Doise


“Toms initiatief was zo mooi”
Deze zomer werd in VBS Duinen elke dinsdag een maaltijd bereid en spelletjes gespeeld met leerlingen uit kansarme gezinnen. Op die manier wilde de school families met een migratieachtergrond de kans geven zich verder te integreren. “Deze multiculturele samenkomsten moesten een opstap naar een zomerschool worden en wilden ook voor vertrouwen en verbondenheid zorgen”, legt directeur Tom Doise uit. “Toms initiatief is zo mooi”, vond schepen voor sociale zaken Daisy Hoste. “Samen met enkele leden van de oudervereniging heeft hij geprobeerd ouders met een andere achtergrond meer bij de school en de plaatselijke gemeenschap te betrekken.” De VBS-directeur bewees dit jaar ook oog voor het milieu te hebben door van de speelplaats een groene oase te maken.


4. Viviane Huygebaert


“Ik ben verrast en vereerd”
Viviane Huygebaert ging de voorbije jaren op zoek naar wat er gebeurd was met haar groottante Elisa Sophia, die na de Eerste Wereldoorlog met een Duits officier waarop ze verliefd was geworden, naar Duitsland trok. De vraag hield haar 13 jaar lang bezig. Na ontelbare trips richting Oost-Duitsland en uren speuren in archieven schreef ze dit stukje familiegeschiedenis neer in het boek “Elisa Sophia”. Afgelopen jaar werkte ze samen met partner Erwin Mahieu ook een natuurproject uit waarbij leerlingen van VBS Duinen tarwe konden aanplanten in de tuin van hun villa langs de Duinenstraat. “Om het vervolgens tot brood te verwerken in de oven van heemkring Ter Cuere. De kinderen leerden zo in de praktijk hoe graan in brood wordt omgetoverd. Hoe wonderlijk de natuur werkt.” (MM)


5. Guido De Greef


“Ik ben uiteraard blij met de nominatie”
Guido De Greef omschrijven is een helse opdracht. Topsporter (hij liep 20 marathons), kunstenaar (autodidact, die bij zijn eerste deelname aan een kunstwedstrijd meteen de eerste prijs won), wereldreiziger,… En sinds hij in Bredene is komen wonen, heeft de oud-rijkswachter nog wat extra hooi op de vork genomen. Hij is sinds dit jaar voorzitter van de nieuw opgerichte Fietsersbond Bredene -want Guido is ook een bedreven fietser- en toen corona de kop opstak en onze leefwereld zich verengde tot onze eigen gemeentegrenzen kwam hij met zijn PrikkeBreintje op de proppen. Het figuurtje, dat zijn eigen Facebook-pagina heeft, prijkt elke dag op een andere locatie in Bredene. “Het vormt voor veel Bredenaars een leuk tijdverdrijf om te raden waar de foto van PrikkeBreintje werd genomen.” (MM)


Tekst en foto’s: Marc Mahieu voor KW.be en Zeewacht